Farbanje jaja

Započeo redstarsasa, April 14, 2009, 03:26:33 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

redstarsasa

Farbanje jaja





Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih obi�čaja, koji se nije iskorenio, �čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vredna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, ina�če, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Kako se farbaju jaja?

Domaćica se najprije prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice vaskršnje ili bogojavljenske. Na šporetu vri voda sa bojom (varzilom), domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena, a broje sveže ofarbana jaja, �ciji broj raste svakoga �časa. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "�čuvarkuća". Pre farbanja jaja se mogu "šarati". Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje, ili ne�cim sli�čnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najprije se pero zagreje na plamenu svijeće, pa se onako vruće uma�če u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta. Pošto vosak ne prima boju, posle, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bele nacrtane figurice i slova. Na jajetu se obi�čno piše X. V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i druge figurice. U novije vrijeme, izrađuju se specijalne nalepnice od papira ili plastike i one se mogu lijepiti na jaja.


Simbolika

Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica (to je ona devojka koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po Vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga re�cima: "Hristos Vaskrse". Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve, bez obzira što su neki pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju.


Tucanje jajima

Na stolu stoji ukrašena �cinija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmi�cenje �cije je jaje najja�ce. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse". Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.


Strašnik, stražar, �cuvarkuća

Vaskrs se prepoznaje i po crvenom jajetu. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti. Mit o postanku sveta iz jajeta poznat je kod mnogih starih naroda. Po verovanju Indusa iz gornje polovine ljuske je nastalo nebo, a od donje - zemlja. Kod hrišćana simbol vaskršnjeg jajeta je u slijedećem: kao što pile, bez i�?ije pomoFaberžeovo jajeći spolja, kada dođe vrijeme, sopstvenim moćima razbije ljusku i izlazi na svetlost dana, tako i Hristos sopstvenim snagama razbija okove groba - smrti, vaskrsava i donosi novi život svima koji veruju u Njegovu re�c i božansku moć. Prvo ofarbano jaje, koje je obavezno crveno, �cuva se u domu, kraj ikone, do sledećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, �cuvar ili �cuvarkuća, jer se veruje da ukućanima �cuva zdravlje.


Na�cini farbanja jaja

1. Kad skuvate jaja, pre nego sto po�cnete da ih farbate možete ih iscrtati sa voštanim (masnim) bojama (koja deca koriste za likovno). Iscrtate ili ispišete nešto i nakon toga ih farbate.Ono sto ste iscrtali ostace neofarbano.

2. Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati. Izrezati trake ili neke druge oblike (ta�ckice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće...) od malo �cvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku �carapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji. Kad vidite da je jaje obojeno, skinite �carapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namo�cili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.

3. Sitno iseckajete koru belog luka. Ovlažite skuvano jaje i umo�cite ga u sitno isackane kore belog luka, pa ga zavežite najlon �carapom. Pripremite boju u koju želite ofarbati jaja (crvena, zelena), ofarbajte ih prema uputstvu, a na mestima gde je bila kora belog luka ostaće belo, tako da će jaja imati neobi�cne šare.

4. Jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami smislili najobi�cnijim ta�ckicama. Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, ta�ckice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.

5. Ako želite da vam jaja odišu egzotikom Dalekog istoka, možete ih oblepiti finim kineskim papirom po kome su iscrtani piktogrami. Jaja, dakle, premažite lepkom i nanesite sloj finog papira za tanke kineske salvete. Zatim na jednobojnom papiru �cetkicom i tušem iscrtajte željene simbole i po želji jaje obložite sa malo zlatnog papira.

6. Znate li za stos sa krep-papirom ? Jaja, oprana naravno, se skuvaju. Dok se kuvaju pripremite u dubokom tanjiru ili nekoj zdelici hladnu vodu sa malo sirćeta i raznobojne krep-papire, iscepkane na komadiće. Ako zelite jednobojna jaja, neka ti komadi papira budu veli�cine, recimo lista sveske, a ako hoćete šarena jaja onda neka budu manja. Skvasite te papirice u onu vodu sa sircetom (jedan po jedan,da ne stoje u vodi,jer ce se raspasti)i u njih zamojte skuvana,j os vruća jaja. Vodite ra�cuna da cela površina jajeta bude prekrivena, papir neka bude zgužvan, može �?ak i jedna boja preko druge. Ostavite da se ohladi, ali nemojte predugo �cekati, jer ako se papir skroz osuši teže ćete ga skidati. I to je sve. Mali savet - ne koristite previše svetle boje ili ako već koristite recimo žutu od nje napravite samo detalj�cić, a neka preovladava neka ja�ca boja. Ne bi bilo lose da dok to radite stavite rukavice ili ako ih nemate,ruke cete posle najbolje oprati sircetom:))

7. U plitkoj �?cinijici razblažiti tutkalo tako da voda bude blago zamućena. Topla (mlaka) već ofarbana jaja u osnovnoj boji provaljati kroz taj rastvor. Osušena jaja, a suše se brzo jer su topla, oslikmermerna jajaati ili iscrtati motivima po želji uz pomoć �cetkice i tempera boja. Kada se boja osuši, jaja premazati namašćenom krpicom.

8. Uzeti kore crnog luka i iseći ih na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo kore crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje i kuvati ih u šerpi oko 8 minuta. Kada se jaja skuvaju, vaditi ih iz vode, skinuti foliju i ostaviti ih da se ohlade. Kada se ohlade, namazati ih uljem. Ova jaja su puna šara i izgledaju kao mermerna, prava fantazija.




Ukoliko se odluc�ite za prirodna sredstva za farbanje pokušajte sa cveklom za ljubic�asta, a za zelenu - spanać. Ako se pak odlu�cite za farbanje kupovnim bojama, koristite dva ili tri puta veću koli�cinu od one koja je napisana u uputstvu na kesici

redstarsasa

Uskršnje čarolije - farbanje i šaranje jaja

Farbanje jaja ljuskom od crnog luka



Farbanje jaja u lukovini je vrlo jednostavno, ali ukoliko želite ovako da ofarbate jaja, morate se toga setiti nekoliko nedelja pre uskrsa, kako bi obezbedili dovoljnu količinu ljusaka crnog luka. Ako ste se kasno setili, jednostavno zamolite prodavačicu na pijaci da vam nakupi malo više ljuski, ili kupite 1-2 kg luka - neće da se baci. Dakle, ono što nam je neophodno jeste ljuska crnog luka koju ćete poskidati sa 1-2 kg luka. Što više ljuski - intezivnija boja.
Stavite ljuske od luka u šerpu, nalijte vode, malo promešajte rukom i prospite ovu prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam trebati da jaja u šerpi budu skroz potopljena. Kad prokuva, smanjite temperaturu ringle i ostavite da ključa oko 5 minuta. Nakon 5 minuta polako spuštajte i jaja u lukovinu. Jaja kuvajte po želji, ali s obzirom da su uskršnja i da neće sve vreme biti u frižideru, možda bi bilo bolje da budu tvrđe kuvana, što znači od 10-15 minuta na tišoj vatri. Nakon kuvanja, jaja treba ocediti, prohladiti i namazati krpom natoplenom uljem ili parčetom slanine (sapunjare).


Šaranje jaja voskom





Sastojci:

    * obična olovka
    * kutija pribadača s plastificiranim glavicama (može i čačkalica)
    * velika, debela sveća
    * jaja
    * boje u vrećicama (one u pigmentu, najjeftinije)

Priprema

1. Na običnu olovku nabodite pribadaču (čiodu) sa loptastim vrhom, to će biti vaš alat za pisanje jaja.
2. Upalite sveću , neka se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljenog voska.
3. Umačite pribadaču u otopljeni vosak pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu pa pišite: crtom, potezom, tačkama, viticama... Treba malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je pretanak namaz, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek pribadaču s voskom otopite u plamenu, to je važno!
4. Išarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na vrećici (stavite po 2 boje, a vode i sirćeta prema uputstvu). Okrećite jaje. Želite li tamniju boju namačite ga u boji duže vreme.
šaranje voskompotapanje u bojutopljenje voska na plamenu



5. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga papirnatim ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen – na vatru. Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite papirnatim ubrusom.
6. Želite li pisanicu u dve ili više boja onda ju prvo obojite jednom bojom, osušite, šarajte voskom pa umačite u drugu boju. Tako možete puno puta i dobiti jako lepu i šarenu pisanicu.

Drečava jaja bez ljuske

Ovako pripremljena jaja neće vam doneti pobedu u tucanju jajima jer se ljuska skida, ali mogu poslužiti za dekoraciju uskršnje trpeze.

Sastojci:

    * Jaja (koliko god jaja želite)
    * Jestiva boja za kolače i torte

Priprema
1. Jaja skuvajte i SKINITE LJUSKU
2. U posudi (npr. šolji) rastvorite boju po uputstvu proizvođača
3. Zatim jedno po jedno OLJUŠTENO jaje sa supenom kasikom spuštajte unutra i malo pridržite, par sekundi



farbanjeUkrašavanje trpeze
Jaja se fantastično farbaju, na taj način i bude jaka, efektna boja.

Jaja - bubamara

Ovo su tufnasta jaja koja podsećaju na bubamare.

Jaja prvo ofarbati bojom kojom želite i ostaviti da se ohlade. Umutiti belance viljuškom (ne u potpunosti) i četkicom za slikanje napraviti nekoliko tufni na jajetu. Jaje se potom uvalja u posudi sa mlevenim makom. Sačekati koji minut da se belance osuši pa oduvati višak maka sa jajeta.



Ukrašavanje jaja biljkama

Ovo je verovatno najčešći način šaranja jaja. Boja za jaja može biti kupovna (u kesicama) ili prirodna - najčešće lukovina.




uskršnja jaja šarana biljkama
Potrebno:

    * listovi biljaka - uberite listove biljaka koji vam naizgled deluju zanimljivo i za koje pretpostavite da će zanimljivo izgledati kao šara na jajetu. Radite to neposredno pre šaranja, jer ukoliko budu dugo stajali, listovi će uvenuti i biće vam teško da ih iskoristite.
    * jaja
    * najlon čarapa


Postupak:
1. Postavite list na jaje i vodeći računa da ne oštetite ili ne savijete list, obložite jaje najlon čarapom
2. zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape i snažno učvrstite



3. Jaja mogu biti i prethodno skuvana ili ne. Skuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite par minuta (u zavisnosti od farbe za jaja koju koristite - pogledati uputstvo za pripremu na kesici).
Ukoliko nisu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu sa bojom i kuvajte oko 10 minuta od trenutka ključanja.
4. Kad se skuvaju, izvadite jaja, ostavite ih na papirnu podlogu ili salvet da se ocede 1 minut, a zatim makazama prosecite čarapu i izvadite jaje.
5. Skinite list biljke prstima, ili nožićem blago sastružite ako se zalepi.

6. Prohladite jaja, a zatim ih namažite krpom umočenom u ulje ili pačetom slanine.

Šaranje kanapom

Potrebno:

    * kanap
    * boja za jaja - tečna (u epruveticama) ili praškasta, pripremljena tako da budu jače koncentrovana (mnogo manje vode nego što piše na uputstvu)Ukrašavanje kanapom
    * jaja prethodno skuvana

Kanap dužine 30-tak cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponoviti ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocedi, skinuti kanap i prosušiti. Jaje namazati nauljenom krpom ili slaninom.



Facebook   Instagram   Tiktok