Čokoladna torta sa kremom od maslaca i kafe

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:41:54 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Čokoladna torta sa kremom od maslaca i kafe



Sastojci za biskvit:
300 g šećera
170 g brašna
85 g kakaa u prahu
1 kasicica praška za pecivo
1 kasicica sode
3/4 kasicice soli
2 jaja
180 ml mleka
6 kasika ulja
2 kasicice tecne vanile
180 ml vruće vode
Krema od maslaca i kave
4 žumanca
150 g šećera
60 ml vode
230 g omekšalog maslaca
2 kasicice kafe
1 kasika vruće vode

Ganache krema
340 g tamne čokolade (ja sam koristila mlečnu kuverturu), u komadićima
60 g maslaca narezanog na komadiće
240 ml slatkog vrhnja za šlag
1 kasika šećera


BISKVIT
Pećnicu zagrejte na 180 stupnjeva. Pleh 40 x 25 cm obložite pek papirom. U većoj posudi promešajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj posudi mikserom izmešajte jaja, mleko, ulje i vanilu. Postepeno dodajte smesu od jaja u smesu od brašna i miksajte 5 minuta. Smanjite mikser i dodajte vruću vodu i mešajte dok se sve ne ujednači. Smesu prebacite u pleh, poravnajte i pecite 20 do 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi i prerežite biskvit na tri jednaka dijela.

KREMA OD MASLACA I KAVE
Na srednjoj brzini miksajte žumanca 5 minuta. U međuvremenu u manjoj posudi promešajte šećer i 60 ml vode, stavite na srednju vatru i kuhajte dok se sav šećer ne otopi, i dok smesa ne provri. Pojačajte vatru i kuvajte sirup dok ne dosegne temperaturu od 115 stepeni. Sirup odmah dodajte žumanjcima u tankom mlazu. Smjesu miksajte dok se skroz ne ohladi, oko 10 minuta. Postepeno dodavajte kasiku po kasiku maslaca i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. U šoljici promešajte kafu s vrućom vodom i umiksajte u smesu.
Kremu ravomjerno raspodelite na dva jednaka dela, stavite prvi biskvit na tanjir, premažite ga sa pola kreme, stavite drugi biskvit na kremu i na njega nanesite ostatak kreme.


GANACHE KREMA U veću posudu stavite maslac i komadiće čokolade. U drugoj posudi promiješajte vrhnje za kuvanje i šećer, kuvajte na srednjoj vatri do točke vrenja. Prelijte vruće vrhnje preko čokolade i maslaca i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, (dok se sav maslac i čokolada ne istope), i dalje mešajte dok ne dobijete gustu kremu, oko 15 minuta. Ja sam kremu ostavila da se hladi i u međuvremenu sam ju svakih 10 tak promešala. Kremom premažite celu tortu i stavite ju u hladnjak na sat vremena da se stisne.



Facebook   Instagram   Tiktok