Kokosiji gulas

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 01:31:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Kokošiji gulaš/paprikaš



Sastojci za gulaš/paprikaš:
1 pile/koka oko 1.3 kg
2-3 glavice crnog luka
1 malena glavica domaćeg belog luka
2 manje šargarepe (nije po receptu, ali malac obozava, pa sam dodala)
1/2 l soka od paradajza
so
celerova so
biber
lovorov list
suvo povrće (ja ovo umesto Vegete)
suva mirodjija
ulje
voda

Sastojci za njoke/knedlice:
300 g brašna
1/2 kašičice soli
1 jaje
200 ml vode

Postupak:
1. Pile/koku iseći na komade. Prvo odvojiti krilca, batake. Batak i karabatak razdvojiti. Sa grudi skinuti belo meso, iseći na komade. Ledja sačuvati za supu ili nešto drugo.
2. Crni luk iseckati sitno, posoliti jednom kašičicom soli, dinstati na 3 kašike ulja, dodajući po malo vode. Kad postane mekan dodati beli luk i dinstati još par minuta. Zatim ubactiti meso i propržiti sve zajedno dok meso malo ne pusti svoje sokove. Onda uliti sok od paradajza i litar vode. Dodati oguljene cele šargarepe i začine: kašičicu soli, ravnu kašičicu celerove soli, trećinu kašičice bibera, list lovora, dve-tri kašike suvog povrća, kašiku suve mirodjije.
3. Kuvati na tihoj varti 2-3 sata, uz povremeno dodavanje po malo vode, toliko da meso stalno bude u tečnosti, ali ne previše. Kad meso počne da spada sa kostiju, izvaditi koske i kožure, i pripremiti njoke.
4. U posudi pomešati brašno, so, jaje i 100 ml vode. Mešati varjačom, i dodavati ostatak vode da se dobije meko ali glatko testo, bez grudvica. Kašičicu umočiti u vrelu tečnost u šerpi (da se testo ne bi lepilo za kašičicu) pa zahvatiti testo i spuštati u jelo. Kuvati još 15-ak minuta.

Facebook   Instagram   Tiktok