Pijani bataci

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 01:33:22 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Pijani bataci



Sastojci:
6 bataka sa karabatkom (oko 1.3 kg)
150 g slanine
2 šargarepe
3 glavice luka
400 g šampinjona
200 ml belog vina

i začini:
4 kašike paradajz pirea (oko pola manje teglice)
4-5 čenova belog luka
veza sveže mirodjije
pola veze svežeg peršuna
so
celerova so
biber
chilli
origano

Postupak:
1. Prvo obaviti seckajuće poslove. Batake razdvojiti na batak i karabatak. Slaninu iseckati na kockice. Šargarepu na polu-kolutiće. Luk iseckati na sitno. Šampinjone na kockice. Beli luk na najsitnije. Mirodjiju i peršun takodje.
2. Meso posoliti i na teflonskom tiganju kratko propržiti bez ulja da porumeni sa svih strana.
3. U dubljoj šerpi istopiti slaninu, dodati i masnoću koje je ispustilo meso. Ubaciti luk i šargarepu pa dinstati dok povrće ne omekša, dodajući 250 ml vode. Zatim ubaciti batake i dodati još 500 ml vode, i poklopljeno kuvati na 1/3 od maksimalne snage ringle, oko 1 sat.
4. U paradajz pire staviti beli luk, peršun i mirođiju pa uliti u šerpu. Dodati i ostale začine po ukusu. Ostaviti na tihoj vatri da krčka još pola sata. Na kraju ubaciti šampinjone i vino, i kuvati sve zajedno još pola sata, dok meso gotovo ne spadne sa kostiju. Servirati uz krompir pire.



Facebook   Instagram   Tiktok