avatar_jelajelena

JELA OD RIBE

Započeo jelajelena, Novembar 10, 2010, 02:49:20 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena







JELA OD RIBE

SARAN U POVRCU
RIBA NA DUNAVSKI NACIN
SARAN NA PAPRICI
SARAN SA PAVLAKOM
PUNJENI SARAN
MARINIRANE RIBE
SKAMPI NA ALASKI NACIN
RIBE NA ZARU
PRZENA PASTRMKA
SMUDJ SA PIRINCOM
STUKA NA ALASKI NACIN
RIBLJI BECARAC
RIBA U SOSU
PASTRMKE NA ALASKI NACIN
PLJESKAVICE OD RIBE
OSLIC U UMAKU
OSLIC U MARINATU
RIBA NA LESO
PUNJENE LIGNJE "SPECIJAL"
APATINSKI RIBLJI PAPRIKAS
KECIGA SA MAJONEZOM
KUVANA PASTRMKA
RIBLJI PAPRIKAS SA VINOM
RIBLJA CORBA NA ITALIJANSKI NACIN
RIBLJA CORBA SA SIROM





SARAN U POVRCU
Materijal: 1 kg sarana, 40 gr brasna, 4 kasike ulja, 1 kg krompira, 50 gr slanine, 3 kisela krastavca, ½ dcl belog vina, pesun, cesanj belog luka, kasicica vegete i so.
Priprema: sarana ocistiti i natrljati vegetom, uvaljati u brasno i peci pod poklopcem na ulju u rerni. Zato vreme oguliti krompir, iseci na kocke i peci na masnoci i na izrezanim kockicama slanine. Pecenog sarana izvaditi iz posude, u nju staviti peceni krompir, na kolutove isecene kisele krastavce i seckani pesun. Na krompir staviti sarana, preliti ga vinom i ponovo staviti u rernu i peci jos neko vreme.



RIBA NA DUNAVSKI NACIN
Materijal: 1 kg somovine ili smudja, 250 gr luka, 150 gr ulja, 4 sveze paprike, 500 gr paradajza, 3 dcl belog vina, 1 ljuta papricica, limunov sok, brasno, so i malo vegete.
Priprema: ociscenu ribu prerezati po duzini i izvaditi kicmu. Dobivena 2 fileta izrezite popreko na 4 dela. Posolite i poklopite tek kada ste poprskali limunovim sokom i ostavite da stoji 15 minuta. Nakon toga uvaljajte u brasno i przite na ulju. Przenu ribu slozite u zagrejani vatrostalni sud i poklopite poklopcem. Za to vreme u drugoj posudi izdinstajte povrce (seckani luk, papriku rezanu na kocke, ljutu papriku, paradajz i vegetu). Dok dinstajte postepeno zalivajte vinom. Tako dinstano povrce slozite po przenoj ribi i stavite u vrucu rernu da se zapece.



SARAN NA PAPRICI
Materijal: saran od 1 kg, 200 gr crnog luka, 20 gr aleve paprike, 50 gr brasna, 100 gr milerama, ½ kg kukuruznog brasna, 100 gr ulja, so, biber i lovor.
Priprema: sarana ocistiti i iseci na komade. Crni luk iseckati i dinstati dok dobije rumenu boju, zatim sipati alevu papriku pa zaliti ribljim foncom i dodati lovor. Meso sarana posoliti i staviti na luk da se lagano krcka. Pazljivo ga promesati i kad bude gotov izvaditi u drugu posudu. Soft zaprziti, dodati so, biber i pavlaku pa sve propasirati preko izvadjenog mesa i ponovo malo prokuvati. Zatim zakuvati kacamak, izruciti ga na oval i sluziti uz ribu posebno.



SARAN SA PAVLAKOM
Materijal: 1 kg sarana, so, margarin, 2 paradajza, zelen i persun, 2 dcl kisele pavlake i 2 zumanceta.
Priprema: sarana ocistiti, posoliti i zarezati. U djuvec staviti margarin , rastopiti pa staviti sarana i peci u zagrejanoj rerni. Za vreme pecenja ribu prelivati sokom od pecenja. Kad je dopola peceno na kolutove iseci paradajz pa dodati ribi i peci dalje dok paradajz ne pusti sok i ne omeksa. Na kraju dodati pavlaku razmucenu sa zumancima i peci jos neko vreme. Ribu mozete sluziti uz bareni krompir.



PUNJENI SARAN
Materijal: 1 kg sarana, 2 kasike rendisanog tvrdog sira, prezla, 2 dcl pavlake, so, limunov sok, persunov list, paradaju, senf, jedna glavica luka, kiseli krastavci i malo suve slanine.
Priprema: ociscenog sarana posoliti i nakapati sokom od limuna. Na trbusnoj strani napraviti malo veci otvor i napuniti nadevom od izdinstanog, na ulju seckanog luka, sitno iseckane slanine, iseckani krastavaca, malo prezle, senfa, kuvanog paradajza i kisele pavlake.Napunjena riba pospe se prezlama i rendisanim sirom stavi u pleh za pecenje prelije maslacom i pece u zagrejanoj rerni. Kada porumeni prelije se kiselom pavlakom i ostavi malo u rerni da odstoji.



MARINIRANE RIBE
Materijal: 1 kg ribe, 2 dcl ulja, 50 gr brasna, 200 gr crnog luka, nekoliko zrna bibera, so, 1 dcl vinskog sirceta i lovorov list.
Priprema: Za mariniranje se uzimaju morske ribe, sardela, tunj ... Ribu najpre pripremiti za friganje. Zatim ih frigati ili peci i posle toga ohladiti. U medjuvremenu napravitti marinadu od crnog luka i ulja u kome su se frigale ribe, doda se malo vode, lovorov list, nekoliko zrna bibera, so, vinsko sirce po ukusu i ostavi nekoliko minuta da se prokuva, a potom skinuti sa vatre i ohladiti. Ohladjenu ribu staviti u porculanski sud i preliti sa marinadom. Ovako pripremljena ribaa moze da stoji u letnjim danima do 3 dana a u zimskim i do 8 dana.



SKAMPI NA ALASKI NACIN
Materijal: 1 kg skampa. 1,5 kg krompira, 100 gr ulja, 4 cesnja belog luka, 4 kasike sosa od paradajza, 1 dcl belog vina, biber, persun, glavica luka i 2 kasicice vegete.
Priprema: opranim skampama odrezati nozice, a sa unutrasnje strane prorezati. Krompir izrezati na tanke kolutove. Na ulje staviti seckani luk pa dinstati dok ne omeksa, zatim dodati seckani beli luk, pesun, kasicinu paradajza, pa sve zajedno malo prodinstati. Na sve to staviti krompir i skampe. Izmesajte i sve prelijte vodom da prekrije skampe i krompir. Pospite biberom i vegetom i kuvajte oko 30 minuta. Pred kraj kuvanja dolijte vino.



RIBE NA ZARU
Materijal: 1 kg ribe, so i 2 dcl ulja.
Priprema: ociscenu ribu ocediti, posoliti i staviti na resetke. Za vreme pecenja povremeno premazati uljem sa obe strane i kada su przene stave se na zagrejan tanjir, pospu se iseckanim persunom i belim lukom a po zelji preliju svezim uljem. Ovako pripremljene ribe moraju se odmah upotrebiti jer stajanjem gube okus i izgled.



PRZENA PASTRMKA
Materijal: kilogram pastrmki, so , brasno, maslac ili ulje, sok od limuna i persunov list.
Priprema: pastrmsku ocistiti, oprati i nakapati limunovim sokom, uvaljati u brasno i prziti na zagrejanom ulju dok ne porumeni. Kada porumeni staviti na zagrejani tanjir, preliti sokom od limuna i zagrejanim maslacem od przenja i posuti secfkanim persunovim listom.



SMUDJ SA PIRINCOM
Materijal: kilogram smudja, ½ dcl ulja, 2 glavice crnog luka, 200 gr pirinca i so.
Priprema: ociscenom smudju dodati 5 kasika ulja, zagrejati i dodati sitno iseckani crni luk, malo proprziti pa na njega stviti pirinac i prziti. Preliti pirinac sa ½ l vode pomesati i staviti u namazani pleh za pecenje. Posoljenog smudja zarezati nozem sa obe strane, posoliti, uvaljati u brasno kome je dodata aleva paprika, poloziti u pirinac i preliti sa nekoliko kasika ulja. Na kraju preliti sa pola litra vode i peci u rerni. Pri kraju preliti sa 2 dcl pavlake i jos malo peci i sluziti.


STUKA NA ALASKI NACIN
Materijal: stuka od 1 kg. 2 paradajza, 2-3 glavice crnog luka, 2 zelene paprike, ulje, so, vinsko sirce i prezla.
Priprema: stuku posoliti i pobiberiti pa zaseci na par mesta. Na proprzen luk dodati paradajz i papriku i sve prziti dok ne omeksa. Stuku uvaljati u prezlu pa je staviti u pleh preko przenog luka, paradajza i paprike. Preliti je uljem i sircetom i peci. Za vreme pecenja prelivati ovim sokom.



RIBLJI BECARAC
Materijal: 1 kg iseckane ribe, 3 glavice crnog luka, 300 gr iseckane paprike, 300 gr kuvanog paradajza, malo ulja, vegete, so i biber.
Priprema: ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peci u vrucoj rerni. Kada je polupecena dodati iseckano povrce, preliti kuvanim paradajzom, zaciniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapece. Sluziti vruce.


RIBA U SOSU
Priprema: izmesati ulje, solju soka od paradajza, solju belog vina i kuvati dok ne prokljuca. Zatim spustiti kilogram ociscene i na komade isecene ribe pa na laganoj vatri kuvati. Kada je riba gotova posuti iseckanim persunom i sluziti uz bareni krompir.



PASTRMKE NA ALASKI NACIN
Materijal: 4 pastrmke od po 200 gr, 40 gr margarina, 1 dcl pavlake, zumance, glavica crnog luka, lovor, timjan, pola dcl vina, ½ maslinovog ulja, so, biber i limun.
Priprema: u posudu staviti ulje, iseckani luk i ociscenu ribu. Sipati malo vode i vino pa dodati zacine. Na umerenoj vatri kuvati 15 minuta. Ribu izvaditi na vatrostalan sud a sos i dalje kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati umucen margarin i zumance. Mutiti i dodavati sok od limuna. Polovinom sosa preliti ribu i peci jos 5 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Izvaditi, preliti ostatkom sosa i ukrasiti kolutovima limuna.



PLJESKAVICE OD RIBE
Materijal: kilogram bele ribe, veliki krompir, malo ulja, griz, sredina hleba, beli luk, persun, so, biber i jaje.
Priprema: ribu skuvati, ocistiti od kostiju, samleti u masini za mlevenje mesa. U masu dodati izrendan krompir, sredinu od hleba, sitno iseckan beli luk, persun, mirodjiju, zatim jaje, so i biber i ostaviti da stoji oko 15 minuta. Od ove mase praviti pljeskavice, uvaljati u griz i peci u vecoj kolicini zagrejanog ulja.



OSLIC U UMAKU
Materijal: kilogram oslica, 2 kasicice vegete, list lovora, 100 gr margarina, 50 gr brasna, 1 svezanj mirodjije, 1,5 dcl mleka, zumance i limunov sok.
Priprema: oslice izrezati na vece komade i kuvati u vrucoj vodi u kojoj je vegeta, lovorov list i limunov sok. Kuvane oslice ocediti i preliti umakom.
Umak: na rastopljenom margarinu proprzite brasno, dodati seckanu mirodjiju i zaliti mlekom, posoliti i kuvati 10 minuta. Na kraju umutiti zumance i limunov sok po zelji.



OSLIC U MARINATU
Materijal: kilogram oslica, 5 glavica crnog luka, manja glavica belog luka, nekoliko zrna bibera, 3 lovorova lista, malo brasna, soli, ulja i sirceta.
Priprema: ribu iseci na komade sirine 2 prsta, posoliti, pobiberiti, uvaljati u brasno i prziti na vrelom ulju. U ciniju za sluzenje redjati red isprzene ribe, red luka, isecenog na rebarca i preliti marinatom. Za marinat skuvati razblazeno sirce sa lovorom i biberom u zrnu, ohladiti, dodati iseckani beli luk. Ribu ostaviti na hladno i posluziti tek kroz par sati.



RIBA NA LESO
Materijal: kilogram zubataca, 100 gr luka, 2 kasicice vegete, 3 lovorova lista, 8 zrna bibera, 50 gr sargarepe, 4 cesnja belog luka, so, persun, 10 kasicica maslinovog ulja i vinsko sirce.
Priprema: u vodu stavite so, biber, vegetu, ulje, lovor, izrezani luk, sargarepu i beli luk pa lagano kuvati oko 45 minuta. Zatim dodati sirce i ociscenu ribu (ribe moraju biti cele), kuvati jos 20 minuta. Kada riba omeksa izvadite je iz supe, pospite sitno iseckanim persunom prelijte sa malo ulja i supe i servirajte. Ako u ostatak supe dodate ukuvane rizu mozete dobiti veoma ukusnu riblju supu pa je sluziti pre ribe.



PUNJENE LIGNJE "SPECIJAL"

Materijal: lignje, pirinac, crni luk, beli luk, prsuta, svez paradajz, persun, belo vino, ulje, krompir i blitva.
Priprema: lignje ocistiti a zato vreme skuvati pirinac. Odseci krakove lignjama i pazljivo posoliti i pobiberiti. Prziti delove lignji i dodati cesnjeve belog luka, paradajza i prsutu. Zatim jednu kolicinu pirinca isprziti i sve zajedno pomesati. Ovom smesom napuniti lignje i zasiti ih cackalicom. Tako pripremnjene lignje zapeci u rerni pa zaliti belim vinom i peci jos malo. Servirati uz dodatak blitve i krompira.



APATINSKI RIBLJI PAPRIKAS
Materijal: 2 kg ribe (saran i slicno), 200 gr sitno izrendanog crnog luka, 2 supene kasike slatke mlevene paprike, 2 dcl kuvanog paradajza, mlevena ljuta paprika po ukusu, voda (1 litar po osobi) i so.
Priprema: ocistiti i iseci na komade, doliti luk i vodu. Kad paprikas prokuva dodati mlevenu papriku, so, paradajz i ljutu papriku po zelji. Kuvati na dobroj vatri 30 minuta da dobro vri. Kuvati na otvorenoj vatri u kotlicu. Sluziti sa skuvanim testom.



KECIGA SA MAJONEZOM
Materijal: 1 keciga (1,5 kg), 1 kesica majoneza, 0,5 dcl belog vina, 1 kasika rena, 1 glavica luka, 1 kasika iseckanog persunovog lisca, zelen, lovorov list, biber u zrnu, sok od limuna i so.
Priprema: kecigu na momenat spustiti u vrelu vodu, zatim joj odmah skinuti kozu, odstraniti utrobu, izvaditi zilu, koja se nalazi duz kicme, oprati, posusiti i nakapati sokom od limuna. Ostaviti da odstoji 10 minuta pa posoliti. Posoliti vodu, dodati zelen i isecen luk, lovorov list, par zrna bibera, sok od limuna. Kad voda provri spustimo ribu koju smo umotali u dvostruku gazu. Kuva se dok riba ne omeksa. Kad je riba mekana, ostavimo je da odstoji u soku od kuvanja, da se malo ohladi a potom je izvadimo, odmotamo i stavimo na odgovarajuci tanjir. Majonez pomesamo sa vinom, dodamo izrendan ren i persunov list. Hladnu ribu prelijemo majonezom i ukrasimo kriskama limuna i listovima persuna. Sluziti kao predjelo.



KUVANA PASTRMKA
Materijal: 1 kg pastrmke, 3-4 kasike vinskog sirceta, 1-2 cesnja belog luka, manja glavica crnog luka, lovorov list, sargarepa, manji koren persuna, so i biber u zrnu.
Priprema: pripremljenu pastrmrku nakapamo sokom od limuna. U vodu dodamo so i ostale sastojke i kad provri kuvamo jos 250 minuta potom dodamo i ribu. Kuvamo na umerenoj vatri 15-20 minuta. Ostaviti da se malo ohladi i izvaditi na oval. Preliti uljem (moze i maslac) i ukrasiti kriskama limuna. Sluzi se uz kuvani krompir ukrasen persunovim liscem.



RIBLJI PAPRIKAS SA VINOM
Materijal: 1 kg soma ili kecige, 750 gr luka, 2 dcl belog vina, 1,5 dcl ulja, mlevena paprika, so, sirce ili sok od limuna.
Priprema: ribu nakapati sokom od limuna i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zagrejati ulje i dodati sitno isecen luk i pirjati dok ne omeksa i malo porumeni, zatim dodati mlevenu papriku, ribu i dolijemo vodu. Pirjamo na tihoj vatri uz povremeno protresanje i dolivanje vode a kad je riba skoro mekana, doliti vino i jos malo pirjati. Ovaj paprikas se moze konzumirati i kad je hladan.



RIBLJA CORBA NA ITALIJANSKI NACIN
Materijal: 500 gr ribe, 2 kasike pirea od paradajza, 1 glavica crnog luka, 1 sargarepa, 1 persunov koren, 1 kasika brasna, 1 cela paprika, persunov list, malo ulja, so i biber.
Priprema: zagrejati ulje i dodati iseckan luk, propirjati ga, zatim dodati iseckanu zelen. Kad je povrce smeksalo dodati pripremljenu ribu i doliti vodu. Kuvati ribu dok ne omeksa. Potom izvaditi ribu a supu procediti. Razmutiti brasno u malo hladne vode i dodati supi i neka malo ukuva. U supu dodati iseckanu papriku i kuvati jos 10 minuta pa dodati komade ribe, so i biber. Pre sluzenja dodati iseckan persunov list. Corba se sluzi sa na kocke isecenim hlebom koji je proprzen ili sa testom koje je prethodno skuvano.



RIBLJA CORBA SA SIROM
Materijal: 250 gr ribljih fileta, 40 gr izrendanog kackavalja ili drugog sira, 2 glavice luka, 4 kasike ulja maslinovog, 2 cesnja bela luka, 300 gr celog oljustenog paradajza, 2 dcl belog vina, ½ l supe iz kocke, 1 kasika brasna, so, biber i lovorov list.
Priprema: sitno iseckan luk pirjati na zagrejanom ulju dok ne omeksa. Iseci riblje filete na kocke, natrljati ih belim lukom i dodati u luk, so biber i lovorov list, doliti vino. Kuvati na manjoj vatri dok riba ne omeksa, potom izvaditi komade ribe. Paradajz kuvati u supi od kocke dok ne omeksa. Umesati brasno sa malo hladne vode i ukuvati u supu sa paradajzom. Pomesati sa smesom u kojoj smo kuvali ribu i sve zajedno prokuvati 10 minuta. Dobijenom corbom preliti ribu, posuti izrendanim sirom i persunovim listom.


jelajelena

RIBLjI PAPRIKAŠ
         
         
Sastojci:
  Za cetiri osobe:

1 kg mješane rjecne ribe (šaran)
  40 dg luka
    20 dg paradajza
  6 dg mljevene slatke crvene paprike
so i biber



Priprema:


Ribu ocistiti, dobro oprati i narezati na krupnije komade...





Luk narezati na kolutice. U lonac s uljem poslagati red ribe, red luka, dok se ne slože svi sastojci. Posoliti, pobiberiti, dodati narezan paradajz i preliti vodom. Kad prokuha, dodati mljevenu papriku i kuvati na laganoj vatri 40 minuta.
Izvor(narodnilijek)

jelajelena

Sardine pečene u rerni



Sastojci:

1 kg sardine


1 kašičica soli


2 kašike maslinovog ulja


1 kašika sveže seckane origane


1 limun

Postupak pripreme:

Sardine oprati, očistiti i prosušiti od vode. Pomešati sa maslinovim uljem , solju i seckanim listićima origane. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Ribice staviti u tepsiju i peći 20 minuta uz povremeno okretanje. Služiti sa kriškama limuna i salatom od mladih krompirića.

jelajelena

Losos s mirođijom

Meso lososa nije potrebno dodatno soliti, limun mu pojača ukus i ubije masne jedinice a mirođija je obavezan začin.

Količine namirnica zavise od broja usta i procene kuvara. Prilog nije obavezan mada su crni široki rezanci od sipe dobrodošli, kao i lako belo vino.


Sastojci za 4 porcije
- file lososa
- praziluk
- limun
- maslac
- so
- mirođija (koper - Anethum graveolens)


Priprema
File lososa (bez kože) s poprečnim rezom iseći na tanke šnite (cca 7mm).
Praziluk (zadebljani deo, bez pera) prerezati na pola po dužini i tri minuta bariti u slanoj vodi. Ocediti. Na svaku traku obarenog praziluka, staviti tanak komad lososa, pokapati limunovim sokom i zaviti u rolnu. Rolnice ređati uspravno u posudu za pečenje, predhodno namazanu s maslacem. Peći u predhodno zagrejanoj pećnici 15 min, na 180 stepeni.

U sredinu svake pečene rolnice staviti malu grančicu mirođije. Servira se sa režnjevima limuna. Može se jesti hladno kao i toplo.



jelajelena

Marinirani losos u sosu



Švedski losos mariniran sa solju i svežom mirođijom se može kupiti i gotov – pod nazivom gravlax. Ponos švedske kuhinje smatra se posebnim delikatesom, a ako ga spremite sa sosom od korenastog povrća, doživećete pravi ukus Skandinavije!

Sastojci   8 — 10
1-1,5 kg   fileta lososa
2 vezice   mirođije
2 kašike   Vegete
   ulje za pečenje
Za sos:
100 g   korena celera
1 kašika   Vegete
   beli biber u prahu
2 kašike   limunovog soka
2 kašičice   pšeničnog brašna
100 g   maslaca
   šafran
100 g   korena peršuna
100 g   bele repe
100 g   paškanata
100 g   šargarepe
2 kašike   naseckane mirođije
Za prilog:
350 g   šampinjona

Priprema
Filete lososa operite, osušite i pospite Vegetom.
Na dno porculanske posude stavite jednu vezicu mirođije, na nju položite filete lososa, zatim stavite ostalu mirođiju i posudu pokrite folijom.
Na pokriveni losos stavite teret, pa odložite u frižider i ostavite ga preko noći.
Ribu nasecite na manje komade i pržite na ulju sa svake strane oko pet minuta.
Očišćeno korenasto povrće stavite da se kuva (vode mora biti toliko da pokrije povrće). Dodajte Vegetu i kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša. Povrće ocedite i izmiksajte.
Umešajte maslac, šafran, brašno razmućeno u malo vode, limunov sok, beli biber i oko 200 ml vode u kojoj se kuvalo povrće. Sve kratko prokuvajte.
Posluživanje

Losos poslužite sa sosom i pečenim šampinjonima.
Savet

Ribu pecite kada ste već pripremili prilog i sos od povrća.

jelajelena

Lazanje sa lososom

Sastojci za 4 porcije
Dimljeni losos oko 200 g
oko 500 g špinata (zaleđenog)
kore za lazanje (koje se ne trebaju kuvati)
bešamel sos (1 l mlijeka, kašika putera, 2-3 kašike brašna, malo muskatnog oraščića, so)

Priprema
Namastiti sud koji "može u rernu", složiti prvi red kora za lasanej. Na njih poredati red odleđenog i ocijeđenog i začinjenog špinata (oko 250 g), pa preko špinata 100 g lososa, zaliti bešamelom. Ponoviti postupak (kore, špinat, losos, bešamel), pokriti još jednim redom kora, zaliti preostalim bešamelom i peći na 180°C oko 30-40 min. tj. dok kore ne budu gotove.



Facebook   Instagram   Tiktok