avatar_jelajelena

Kompoti

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 04:49:13 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

 

Kompot od ananasa
Recepti
Pripremanje zimnice
Kompoti & sokovi
Kompot od ananasa sa šeri brendijem
Kompot od ananasa sa šeri brendijem

Sastojci:
1 kg oljuštenog, stino seckanog ananasa
malo Dr. Oetker konzervansa
½ l vode
140 g šećera
2 kašičice Dr. Oetker Džemfixa Extra 2:1
12 kašika šeri brendija

Priprema:
Iseckani ananas rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža konzervansa. Vodu pomešajte sa Džemfixom i šećerom i prokuvajte, tako da se šećer potpuno istopi. Šećerni sirup nalijte preko ananasa u tegle, dodajte po 3 kašike šerija u svaku teglu. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 50 minuta

Light varijanta:
Sastojci:
1 kg oljuštenog, stino seckanog ananasa
malo Dr. Oetker konzervansa
½ l vode
60 g šećera
2 kašičice Dr. Oetker Džemfixa Extra 2:1
12 kašika šeri brendija

Priprema:
Iseckani ananas rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža konzervansa. Vodu pomešajte sa Džemfixom i šećerom i prokuvajte, tako da se šećer potpuno istopi. Šećerni sirup nalijte preko ananasa u tegle, dodajte po 3 kašike šerija u svaku teglu. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 50 minuta


DIJABETIČARI:
Sastojci:
1 kg oljuštenog, stino seckanog ananasa
malo Dr. Oetker konzervansa
½ l vode
80 g voćnog šećera
2 kašičice Dr. Oetker Džemfixa Extra 2:1
12 kašika šeri brendija

Priprema:
Iseckani ananas rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža konzervansa. Vodu pomešajte sa Džemfixom i šećerom i prokuvajte, tako da se šećer potpuno istopi. Šećerni sirup nalijte preko ananasa u tegle, dodajte po 3 kašike šerija u svaku teglu. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 50 minuta


Kompot od kajsija sa likerom

Sastojci:
500 g prepolovljenih kajsija bez koštica
170 g šećera
1/8 l vode
na vrh noža kardamona
na vrh noža cimeta
10 g Dr. Oetker limuntusa
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa
2 kašike vode
2 kašike likera od kajsije

Priprema:
Očišćene i prepolovljene kajsije stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.
Vreme kuvanja: oko 8 minuta

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa 2 kašike vode i 2 kašike likera od kajsije i dodajte u skuvane kajsije. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo, dobro zatvorite.
Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko 5 minuta.

Light varijanta:
Sastojci:
500 g prepolovljenih kajsija bez koštica
100 g šećera
1/8 l vode
na vrh noža kardamona
na vrh noža cimeta
10 g Dr. Oetker limuntusa
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa
2 kašike vode
2 kašike likera od kajsije

Priprema:
Očišćene i prepolovljene kajsije stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.
Vreme kuvanja: oko 8 minuta

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa 2 kašike vode i 2 kašike likera od kajsije i dodajte u skuvane kajsije. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo, dobro zatvorite.
Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko 5 minuta.


DIJABETIČARI:
Sastojci:
500 g prepolovljenih kajsija bez koštica
100 g voćnog šećera
1/8 l vode
na vrh noža kardamona
na vrh noža cimeta
10 g Dr. Oetker limuntusa
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa
2 kašike vode
2 kašike likera od kajsije

Priprema:
Očišćene i prepolovljene kajsije stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.
Vreme kuvanja: oko 8 minuta

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa 2 kašike vode i 2 kašike likera od kajsije i dodajte u skuvane kajsije. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo, dobro zatvorite.
Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko 5 minuta.




Kompot od krušaka

Sastojci:
700 g oljuštenih, očišćenih krušaka
malo Dr. Oetker Sode bikarbone
malo Dr. Oetker konzervansa
1 l vode
250 g šećera
nekoliko karanfilića

Priprema:
Kruške isecite po želji i rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža sode bikarbone i konzervansa. Vodu prokuvajte sa šećerom i karanfilićima, kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sipajte preko krušaka u teglama. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo zagrejane rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 40-45 minuta

Light varijanta:
Sastojci:
700 g oljuštenih, očišćenih krušaka
malo Dr. Oetker Sode bikarbone
malo Dr. Oetker konzervansa
1 l vode
250 g šećera
nekoliko karanfilića

Priprema:
Kruške isecite po želji i rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža sode bikarbone i konzervansa. Vodu prokuvajte sa šećerom i karanfilićima, kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sipajte preko krušaka u teglama. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo zagrejane rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 40-45 minuta

DIJABETIČARI:
Sastojci:
700 g oljuštenih, očišćenih krušaka
malo Dr. Oetker Sode bikarbone
malo Dr. Oetker konzervansa
1 l vode
250 g šećera
nekoliko karanfilića

Priprema:
Kruške isecite po želji i rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža sode bikarbone i konzervansa. Vodu prokuvajte sa šećerom i karanfilićima, kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sipajte preko krušaka u teglama. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo zagrejane rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 40-45 minuta



Kompot od šljiva sa rumom

Sastojci:
500 g šljiva bez koštica
180 g šećera
na vrh noža karanfilića
1 kašičica cimeta
1 kašičica Dr. Oetker limuntusa
1/8 l vode
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa
2 kašike vode
2 kašike ruma

Priprema:
Očišćene šljive (po želji cele, prepolovljene ili isečene na četvrtke) stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.
Vreme kuvanja: oko 6 minuta

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa 2 kašike vode i 2 kašike ruma i dodajte u skuvane šljive. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo, dobro zatvorite.
Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko 5 minuta.

Light varijanta:

Sastojci:
500 g šljiva bez koštica
180 g šećera
na vrh noža karanfilića
1 kašičica cimeta
1 kašičica Dr. Oetker limuntusa
1/8 l vode
2 puta na vrh noža Dr. Oetker konzervansa
2 kašike vode
2 kašike ruma

Priprema:
Očišćene šljive (po želji cele, prepolovljene ili isečene na četvrtke) stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.
Vreme kuvanja: oko 6 minuta

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa 2 kašike vode i 2 kašike ruma i dodajte u skuvane šljive. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo, dobro zatvorite.
Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko 5 minuta.


Kompot od trešanja

Sastojci:
1 kg očišćenih trešanja
malo cimeta
malo Dr. Oetker Sode bikarbone
malo Dr. Oetker konzervansa
1/2 l vode
100 g šećera

Priprema:
Trešnje rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža cimeta, sode bikarbone i konzervansa. Vodu prokuvajte sa šećerom i kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sipajte preko trešanja u teglama. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo zagrejane rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 60 minuta

Light varijanta:
Sastojci:
1 kg očišćenih trešanja
malo cimeta
malo Dr. Oetker Sode bikarbone
malo Dr. Oetker konzervansa
1/2 l vode
70 g šećera

Priprema:
Trešnje rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža cimeta, sode bikarbone i konzervansa. Vodu prokuvajte sa šećerom i kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sipajte preko trešanja u teglama. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo zagrejane rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 60 minuta


DIJABETIČARI:
Sastojci:
1 kg očišćenih trešanja
malo cimeta
malo Dr. Oetker Sode bikarbone
malo Dr. Oetker konzervansa
1/2 l vode
60 g zaslađivača za dijabetičare (sorbit)

Priprema:
Trešnje rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite na vrh noža cimeta, sode bikarbone i konzervansa. Vodu prokuvajte sa zaslađivačem i kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sipajte preko trešanja u teglama. Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u tepsiju, koju ćete naliti vrućom vodom do 2 cm visine, stavite u donji deo zagrejane rerne.
Temperatura ukuvavanja i zagrevanja:
Struja: 95 ºC Gas: stepen 1
Vreme ukuvavanja: oko 60 minuta


Svi recepti su

Facebook   Instagram   Tiktok