avatar_jelajelena

Torta od kafe

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:54:46 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Torta od kafe



Opet jedna jednostavna tortica, koja ljubitelje kafe neće ostaviti ravnodušnima...Lagana krema od umucenog vrhnja i kafe, sočni biskvit od kakaa, kombinacija koja obećava....

Za biskvit, promer kalupa 20 cm, moze i veći kalup, ali tada će biti niža.
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mleka
2 velike kasike kafe instant ili u granulama
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 kasicica sode bikarbone
na vrh kasicice praška za pecivo
prstohvat soli
malo ruma za poprskati biskvit

Krema
1 čajna kasicica instant kafe ili kafe
u granulama
1 velika kasika kipuće vode
500 ml vrhnja za šlag
1 puna kasika šećera u prahu
2 vanilin šećera
po potrebi šlag fix (ja sam stavila 2 komada),
Dekoracija
malo narendane čokolade ili čokolade u komadićima



Pećnicu zagrijte na 180 stepeni. Kalup za tortu pobrašnite, možete koristi i veći kalup, torta će biti niža, ali ništa ne treba menjati kolicinu sastojaka za biskvit. Brašno, kakao, prašak za pecivo, so i sodu dobro promešajte u jednoličnu smesu. U drugoj posudi maslac i šećer penasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promešajte.
Dodajte pola količine brašna s kakaom, promešajte, pa malo mleka, opet promešajte, zatim kafu, i nakon što promešate dodajte ostatak brašna i mleka. Istresite gustu smesu u kalup i pecite cca 40 minuta, zavisno od pećnice, proverite čačkalicom, ukoliko koristite veći kalup, vreme pečenja ce biti znantno kraće. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prođite oko ruba kalupa i pomerite prsten, biskvi prerežite po pola, poprskajte po želji sa malo ruma i pripremite kremu.



U mikrotalasnu stavite u manju posudicu jednu kasiku vode, zagrejte do vrenja i promešajte sa malom kasicicom kafe, pazite da ne ostanu grudvice. Vrhnje za šlag čvrsto umutite, ako je potrebno i zavisno o vrsti vrhnja, umutite ga sa šlagfixom i vanilin šećerom. Kad je šlag čvrst dodajte punu kasiku šećera u prahu i otopljenu kafu. Sve dobro promešajte. Sa nešto više od pola smese namažite na biskvit, poklopite drugim biskvitom, a ostatkom šlaga
premažite celu tortu i ukrasite po želji.



Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite. Ja sam ju radila dan prije, pa sam ju idući dan još dodatno premazala sa 2 dl vrhnja za šlag.



Facebook   Instagram   Tiktok