Hobotnica u peći

Započeo jelajelena, Novembar 10, 2010, 02:42:10 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Hobotnica u peći

Sastojci za 4 porcije
hobotnica od 1 kg
1 kg krompira
4 kašike maslinovog ulja
3-4 bijela luka
1 crveni luk
200 ml terana ili nekog drugog crnog vina (kvalitetnog jer se poslije popije)
so i biber
grančica ruzmarina
2-3 lista žalfijae
grančica majorana

Priprema
Ako je hobotnica bila zamrznuta ne treba joj posebna priprema jer omekša u procesu zamrzavanja, a ako je friška očistiti joj utrobu, dobro nalupati, na kratko umočiti u kipuću vodu i odstraniti višak sluzave kože i staviti je u zamrzivač na pola sata.

Za to vrijeme očistiti krompir i narezati ga na kriške, luk na kolutiće i sve dobro izmiješati sa krompirom i maslinovim uljem. Bijeli luk ne guliti, ostaviti košuljice kad se ispeče to je prava poslastica, dodati preostale začine i hobotnicu odozgo zalijte vinom!

Po mogućnosti pecite u keramičkoj posudi.
Dobro namočiti papir za pečenje (masni papir) i dobro prekriti posudu (to je umjesto alu folije, a puno bolje) i peći 60 do 90 minuta na 180°C.



Facebook   Instagram   Tiktok