Glavni meni

Lenja pita

Započeo jelajelena, Novembar 07, 2010, 04:23:21 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

LENJA PITA MOJE MAJKE


Prvi kolac koji sam naucila da pravim bila je LENJA PITA. Naravno iz razloga sto je bio obavezno nedeljom na nasoj trpezi. Ovaj recept posvecujem kao uspomenu na moju majku ciju ljubav jos nosim u svom srcu


Potrevan materijal
1 margarin  250 gr
4 jaja
soljica od crne kafe mleka
soljica od crne kafe ulja
300 gr secera
sok i kora od jednog veceg limuna
400 gr brasna
prasak za pecivo

Priprema
Penasto mikserom umutiti margarin i 4 zumanca ,dodati secer , mleko, ulje i i narendisanu koru i sok od jednog limuna. Dodati brasno sa praskom za pecivo i dobro varjacom sjediniti sa prvobitnom smesom. Na kraju u posebnom sudu umutiti mikserom sneg od 4 belanca i polako varjacom umesati u masu od jaja margarina i brasna. Masu podeliti na pola Prvu polovinu rastanjiti u podmazan i brasnom posut pleh. Preko testa po zelji nanesite nadev. Nadev moze biti od jabuka mlevenih oraha , maka ,dzema... razne kombinacije dolaze u obzir sve po vasem ukusu. Kad je fil rasporedjen ,postupak zavrsavamo na taj nacin sto preko fila stavljamo ravnomerno kasiku po kasiku mase i spojimo je kasikom tako da prekrije celu povrsinu. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci je 40 minuta.Pecenu pitu posuti secerom u prahu.









Lenja Pita druge verzije

Dakako da postoje milion verzija ove čuvene,i nadasve ukusne pite.Karakteristična za jesenje dane u dve verzije.



Za korice
300gr masti  
3 žumanca
12 kašika šećera
600 grama  brasna
1 kafena šoljica mleka ili jogurta
fil:
1 kg narendanih jabuka
3 belanca
8kašika šećera
100 grama griza



Priprema:

Mast i šećer dobro umutiti drvenom varjačom,dodati žumanca i sve dobro pomešati.Zatim polako dodavati brašno,mešajući a potom i mleko.Testo će biti meko i glatko.Podelite ga na pola i razvite svaku polovinu oklagijom u oblik tepsije u kojoj će te pitu peći.

Priprema fila:

Jabuke operite,očistite te narendajte na krupnu rendu.Dobro ih iscedite.Belanca mikserom ulupajte zajedno sa šećerom u čvrst sneg te dodajte narendanim jabukama pomešanim sa grizom.

Na prvu koru kojom ste oblozili tepsiju-pleh,prethodno namazan mašću i pobrašnjavljen,stavite ovaj nadev,a potom ga prekrijte drugom korom,koju ste takodje razvukli oklagijom u željen oblik.

Pecite na 180C dok ne porumeni a kada se ohladi pospite vanil šećerom.


Druga,brzinska verzija ide ovako:



Sastojci za testo:
3 jajeta
1 casa od 2dl jogurta
1 casa od 2dl ulja
1 casa od 2dl secera
2 case od 2dl brasna
1 kesica praska za pecivo
Fil:
1 kg narendanih jabuka
2 kasike ulja
po potrebi 2-3 kasike griza

prah secer za posipanje

Ja sam u fil iseckala i dve tri breskve srednje veličine.


Priprema:

U sud za mućenje prvo dobro mikserom ulupati belanca a potom dodavati jedno po jedno zumance,svo vreme miksovati na manjoj brzini.Zatim dodati šećer,ulje,jogurt,i dalje mutiti.Potom brašno i prašak za pecivo.Sve lagano pomešati u mekano testo.

Jabuke oprati,očistiti te narendati,potom ih iscediti od soka.

Ako su kiselkaste dodati po zelji šećera,te cimeta.Dodati i griz.

Rernu uključiti na 200C,pleh podmazati te usuti polovinu testa.Staviti ga u rernu i peći oko 10 min.Potom staviti fil,te drugi deo testa.Vratiti u rernu i peći dok kolač ne postane rumen.Posuti prah ili vanil šećerom.


U verziji sa višnjama:

Za nadev:

1kg očisćenih visanja,

2-3 kašike griza

šećera po ukusu.






Lenja pita sa ananasom



Sastojci:
125 g masti
125 g putera
150 g šećera
2 jaja (~100 ml)
500 g brasna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 velika konzerva ananasa, 830-850 g
40 g gustina



Postupak:
1. Mikserom umutiti mast i omekšali puter sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati jedno po jedno jaje. Brašno prosejati i dodati prašak za pecivo. Polovinu brašna sipati preko masnoće i mutiti mikserom kratko, a drugu polovinu brašna umešati varjačom. Testo će biti masno i glatko, pa ne treba puno da se mesi. Podeliti na dva dela, svaki umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru bar jedan sat, a može i duže.

2. Uključiti rernu na 200°C. Ananas iz konzerve ocediti od soka, koga bi trebalo da bude oko 400 ml. Komadiće ananasa iseckati što sitnije (nožem, ne elekticnom seckalicom ili multipraktokom). Skuvati 400 ml soka od ananasa sa 40 g gustina (korigovati količinu gustina u odnosu na količinu soka), kao puding. Dodati iseckani ananas i ostaviti sa strane da se prohladi.

3. Iseći dva papira u veličini pleha (u mom slučaju, okrugli od 25 cm). Jednu polovinu testa istanjiti rukama preko papira, pritiskajući. Testo će se mrviti, pa treba raditi polako. Ako se pritiska polako, masnoća ga vezuje. Ako radite brzo i energično, kora će se mrviti. Pokriti testo folijom u koju je bilo uvijeno, ili drugim komadom papira, pa oklagijom poravnati. Sa sve papirom preneti koru u pleh. Peći koru oko 10 minuta, koliko da počne da raste a gornji sloj dobije malo čvrstine. Za to vreme napraviti drugu koru, preko drugog lista papira, na isti način kao i prvu.

4. Izvaditi napola pečenu koru, preliti filom od anansa, pa pokriti drugim slojem testa koji uz pomoć papira treba preneti do iznad pleha, pa onda što je moguće preciznije prevrnuti preko fila. Skinuti papir i peći pitu oko 30-40 minuta na 180-200°C, ili dok gornja kora ne dobije finu zlatastu boju.

5. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, za šta je potrebno nekoliko sati. Seći na kocke ili kriške, posuti prah šećerom pred služenje.





Ovaj kolac najcesce pravim svojim ukucanima

Facebook   Instagram   Tiktok