avatar_jelajelena

SVECANA TORTA

Započeo jelajelena, Novembar 14, 2010, 04:18:55 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

SVECANA TORTA





žute kore

8 žumanaca
1 celo jaje
9 kašika šećera
250 gr suvog groždja
250 gr oraha

Bela kora

8 belanaca
koliko belanaca ista zapremina šećera
koliko belanaca ista zapremina brašna
1 narandža

fil

1/2 litra mleka
1 kašika šećera
100 gr brašna
5 kesica vanilinog šećera
250 gr maslaca
200 gr šećera

Priprema

8 žumanaca i 1celo jaje umutiti sa 9 kašika šećera .
dodati 250 gr seckanog suvog groždja i 250 gr oraha, pola seckanih, pola mlevenih.
peći dve kore u okruglom kalupu, na peki papiru.
Umutiti 8 belanaca sa istom zapreminom šećera.
dodati istu zapreminu brasna i sok od cele pomorandze.
peći u istom kalupu kao i žute kore.
Ispecenu belu koru preseći na 2 dela.
u 1/2 l mleka dodati 1 kašiku šećera i pustiti da provri.
zakuvati 100 gr brasna ili gustina.
U ohladjeno dodati 5 kesica vanile .
250 gr maslaca umutiti sa 200 gr šećera u prahu
Spojiti sa ohlađenom kašicom
Kore ređati naižmenično: žuta,bela,žuta bela, spajaju ći ih filom.
tortu okolo premazati istim filom i ukrasit po želji
/color]



jelajelena

SVECANA TORTA3


Sastojci:
• 10 jaja
Za testo:
• 200 gr brašna
• 280 gr šećera u prahu
• 2 limuna
Za fil:
• 250 gr šećera u prahu
• 250 gr putera
• 40 gr brašna
• 250 ml mleka
Za preliv:
• 90 gr šećera
• 1 kašika gustina
• 100 gr badema
• 150 ml mleka

Priprema: Polupamo 7 jaja i delimo belanca od žumanca. Mikserom mutimo belanca i dodamo 280 gr šećera u prahu. Kada šlag dobije potrebnu gustinu, dodajemo 7 žumanaca, sok od limuna i brašno (postepeno). Testo prespemo u nauljen kalup. Pečemo 30 minuta na 200 stepeni. U sud sa 40 gr brašna postepeno dodajnemo 100 ml mleka. Preostalih 150 ml mleka kuvamo i dodamo razmućeno brašno. Kada krem dobije potrebnu gustinu, ostavimo da se ohladi. U jednu šerpu na šporetu stavimo 90 gr šećera, a u drugi 150 ml mleka. Ne prekidajući mešanje, u šerpu sa karameliziranim šećerom postepeno dodajemo uzavrelo mleko. Polomimo 3 jaja i delomio belanca od žumanca. Mikserom mutimo žumanca, postepeno dodajemo gustin i mutimo dok se sastojci ne sjedine. Šerpu sa prelivom sklonimo sa šporeta i dodamo smesu od žumanaca i gustina. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se preliv ohladi. Ispečeni patišpanj delimo na 3 jednaka dela. Mikserom mutimo puter i 250 gr šećera u prahu. Mutimo dok puter ne postane penast i u sud dodamo krem. Celu tortu premažemo filom. U šerpu sa prelivom dodamo seckane bademe i deo nanesemo na tortu. Krajeve torte ukrasimo rendanom čokoladom.





jelajelena

SVECANA TORTA OD SIRA


Sastojci za 16 kriski:

Za prhko testo:
250 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
75 g secera
malo soli
1 vanilin secer
1 kasika limunove korice
2 zumanca
1 kasika pavlake
125 g maslaca

Za nadev i ukrasavanje:
750 g jagoda
6 listica zelatina
500 g svezeg sira
125 g secera
650 ml slatke pavlake
1 slagfix
10 g pistacija
50 g krokanta od lesnika
12 listica od bele cokolade

Pripremanje: Sve sastojke za testo brzo umesite. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo razvaljajte i njime oblozite dno kalupa za torte (promera 26 cm). Izbockajte ga viljuskom i pecite otprilike 15-20 minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi.
Jagode operite, posusite i ocistite. Zelatin nakvasite u hladnoj vodi. Svezi sir izmiksajte sa secerom, dodajte ocedjen i otopljen zelatin te ostavite 20 minuta u hladnjaku. Kada se smesa pocne stiskati, umesajte 500 ml tucene slatke pavlake. Sacuvajte 250 g jagoda za ukrasavanje, a ostale poslozite po testu. Premazite kremom od sira i poravnajte povrsinu. Ostavite 2 sata u hladnjaku.
Sa slagfixom pazljivo izmiksajte 150 ml slatke pavlake, pa slag pomocu poslasticarskog sprica dekorativno istisnite uz rub torte. Maknite obruc kalupa, pa tortu ukrasite krokantom, naseckanim pistacijima i cokoladnim listicima.

Priprema: 75 minuta
Po kriski: oko 370 kcal, 9 g belancevina, 22 g masnoca, 34 g ugljikohidrata





Facebook   Instagram   Tiktok