Glavni meni

Šah torta

Započeo jelajelena, Novembar 14, 2010, 04:21:37 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Šah torta

Sastojci
13 jaja
250 grama čokolade
380 grama šećera
180 grama putera
150 grama brašna
40 grama badema
4 kašike mleka
1 limun
1 vanilin šećer

Način pripreme
Napraviti crnu koru tako što ćete penasto umutiti 3 žumanceta sa 60 grama šećera, a zatim dodati 40 grama rastopljene čokolade, 40 grama mlevenih badema, 30 grama brašna i čvrsto umućen sneg od 3 belanceta. Lagano promešati da bi se masa ujednačila, pa sipati u podmazani pleh i ispeći od ove smese dve kore.

Za žutu koru umutiti 6 žumanaca, 180 grama šećera, koru i sok od jednog limuna, pa dodati 120 grama brašna i čvrsto umućen sneg od 6 belanaca. I od ove smese ispeći dve kore u istom plehu.

Za fil umutiti 4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 grama šećera i 1 vanilin šećer. Ovu masu kuvati, stalno mešajući, dok se ne zgusne. Tada dodati 120 grama rastopljene čokolade, promešati da bi se masa sjedinila i ostaviti da se dobro ohladi. Umutiti 180 grama putera, dodati filu i još jednom dobro izmutiti.

Kada je reč o ovoj torti, važno je, zbog samog naziva, i kako se slaže. Po jednu žutu i jednu crnu koru ostavite cele, a druge dve izrežite na kvadratiće jednake veličine. Celu žutu koru nafilujte, zatim je prekrijte kvadratićima žute i crne kore, kako bi dobila izgled šahovske table, pa je opet nafilujte i na kraju prekrijte celom crnom korom. Ostatkom fila premažite tortu po površini i sa strane. Pomoću šlaga i sitno narendane čokolade ukrasite tortu i po površini tako da ima izgled šahovske table.








BSMOKE

jelajelena

CRNO-BELA SAHOVSKA TORTA SA KOKOSOM




Krema

1300 ml mleka
360 g kokosovog brašna
180 g šećera
60 g gustina
150 ml likera s aromom kokosa
30 g želatina
700 ml biljnog šlaga

Biskvitna podloga
2 jaja
1 kasika vruće vode
60 g šećera
1 vanilin šećer
40 g brašna
40 g gustina
1/2 kasicice praška za pecivo
1 kasika kakaa

Biskvit (za koru 1 i 2)
6 jaja
4 kasike vruće vode
175 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
120 g gustina
1 prašak za pecivo
2 kasike kakaa

Ukrašavanje 200 g čokolade za kuvanje
100 g kokosa



Za kremu:

želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
1200 ml mlijeka zakuvajte s kokosovim brašnom i šećerom.
100 ml mleka pomešajte s gustinom i umešajte u gornju smesu. Kad zakuva maknite s vatre.
U toplo umešajte nabubren želatin i promešajte da se rastopi.
Umešajte liker i ostavite kremu da se ohladi.
Izmiksajte šlag i umiksajte ga u ohlađenu kremu.


Za biskvitnu podlogu:


jaja penasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i vodom.
Brašno pomešajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umešajte u smesu s jajima.
Smesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promera 24 cm).
Pecite oko 15-20 min na 200 stepeni. Pečeni biskvit ohladite.


Za biskvit (za Koru 1 i 2

jaja penasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i četiri kasike  vruće vode.
Brašno pomešajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umešajte u smesu s jajima.
Smesu ulijte u podmazan i pobrašnjen kalup (promera 24 cm).
Pecite oko 30 min na 200 stepeni.
Pečeni biskvit ohladite.




[Izrežite okrugli kartonski šablon u obliku biskvita i izrežite 4 obruča širine oko 2,5 cm i 1 mali krug).
/color]




Deblji biskvit vodoravno prerežite da dobijete dva jednako debela dela: Koru 1 i Koru 2.

Uzmite Koru 1 pomoću šablona izrežite «obruče» od biskvita.





Uzmite Koru 2 i pomoću šablona takođe izrežite «obruče» od biskvita. (Za razliku od papira, biskvit baš i nije lako rezati u krug. Nema veze, ako ne dobijete savršene krugove.)








Kalup za torte obložite papirom i na dno stavite biskvitnu podlogu. Tu podlogu tanko premažite kremom.





Uzmite Koru 1. Torta se uvijek slaže počevši od spoljnog ruba, i slaže se prema sredini (najprije najveći krug, pa onda svaki manji).

1. «šahovski» sloj: Na podlogu premazanu kremom stavite najveći biskvitni «obruč» Kore 1, onda ostavite prazninu pa stavite idući biskvitni obruč, pa opet praznina i onda stavite biskvitni krug. Praznine između biskvitnih obruča ispunite kremom.









2. «šahovski» sloj: Kod ovog sloja proces je obratan: tamo gde je u prethodnom sloju biskvit stavljajte kremu, a gdje je u prethodnom sloju krema stavljajte biskvit Kore 1. Dakle, uzmite veći od preostala dva obruča Kore 1 i stavite ga tamo gde je u prethodnom sloju bila krema, isto učinite i s poslednjim obručem Kore 1. Praznine premažite kremom.









[3. «šahovski» sloj: Uzmite Koru 2 i uzmite najveći obruč i položite ga ne kremu iz prethodnog sloja, ostavite prazninu pa stavite manji obruč, pa opet ostavite prazninu i u sredinu stavite krug. Praznine ispunite kremom.

/color]



4. «šahovski» sloj: Preostala dva obruča Kore 2 položite tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema. Praznine popunite kremom.






[Tortu odozgo tanko premažite kremom. Ostatak kreme spremite u friz. Tortu stavite u frizider  preko noći. Sutradan tortu izvadite iz kalupa i pažljivo odlepite papir. Tortu sa strane premažite sačuvanom kremom. Nasjeckajte čokoladu za kuvanje pa njome i kokosovim brašnom ukrasite tortu.

/color]










radost ura radost ura radost ura

Facebook   Instagram   Tiktok