Gibanica sa sirom

Započeo jelajelena, Novembar 26, 2010, 06:15:46 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena


Sastojci:
500 g srednjih kora (sada postoje i takve, a ne samo debele i tanke; ako ih nema uzmite tanke), 500 g mladog sitnog (sremskog) sira (ko voli jači ukus može i jači, zlatiborski beli sir npr.), 3-4 jajeta, malo mleka, malo kisele vode i malo ulja).


oleee
Način pripreme:





Sir umutite sa 2-3 jajeta, uz dodatak soli ako je sir neslan, malo mleka i malo kisele vode (neki stavljaju sodu bikarbonu da gibanica naraste, ali ona je "prejaka", kisela voda radi isto ali ne tako snažno). Masa treba da bude skoro tečna. Svaku koru dobro nafilujete, zamotate u "glistu", pa glisti savijete u "puža" i njih slažete u uljem podmazanu tepsiju, gusto nabijene jedan do drugog (vodite računa o veličini tepsije da ne ostane slobodnog prostora oko "puževa"). Ne volimo masnu "četničku" gibanicu, pa ne zalivamo svaki koru uljem pre filovanja, ko voli može! Na složenu gibanicu preliti 1-2 jajeta razmućena u mleku u istoj posudi gde je bio sir (količina treba da je takva da gibanica dobro ogrezne u tečnosti). Peče se u rerni na 200-220°C. Gibanica se pri služenju ne seče, nego se vade "puževi".  

Facebook   Instagram   Tiktok