Pita od koprive

Započeo jelajelena, Novembar 28, 2010, 08:42:08 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

PITA OD KOPRIVE

Sastojci
kilogram kore za pitu
400 g sira (stariji)
4 kom jaja
250 ml kisele pavlake
kilogram kopriva
jedna kašičica soli

Ostali materijal:
50 ml ulja
50 ml vode
50 g sira
100 ml kisele pavlake
jedno jaje

Priprema
Koprive očistiti, oprati, u slanoj vodi blanširati, poklopiti i ostaviti 10 min da stoje. Koprive iz vode izvaditi, staviti na cediljku i ostaviti da se voda iz njih ocedi. Sitno ih iseckati, pomešati sa izmrvljenim sirom, kiselom pavlakom (250 ml), umućenim jajima i posoliti. Masu izjednačiti i ravnomerno nanositi na površinu svake kore premazane mešavinom ulja i vode. Spojiti dijagonalno krajeve kore, zatim skupiti – zgužvati, okrenuti zgužvani deo i staviti ga u tepsiju podmazanu uljem (malo). Postupak ponoviti na isti način sa ostalim korama tj. dok ima mesta u tepsiji i materijala. Tako pripremljenu pitu gužvaru staviti da se peče. Peći na 200°C oko 10 min., smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 25-30 min. u zavisnosti od šporeta. Na 10 min. pre nego što je pita gotova, preliti je mešavinom umućenog jajeta, izdrobljenog sira i kisele pavlake (ostali materijal). Vruću pitu pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti malo da se prohladi. P. S. Koprive za pitu koriste se dok su mlade, a pri njihovom branju, obavezno staviti rukavice



Facebook   Instagram   Tiktok