Filovana pletenica

Započeo jelajelena, Novembar 28, 2010, 08:44:55 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Filovana pletenica


Sastojci
Za testo:
1 kg brašna
1 l mleka
1 kesica suvog kvasca (7 g)
1 kašičica soli
1 kašičice šećera
3 kašike zejtina
1 celo jaje
1 žumance (za premazivanje)

Za fil:
250 g šunke
250 g šampinjona
2 kašike kisele pavlake
1 kašika majoneza
1 kašičica senfa
1 kašika iseckanog peršuna
2 jaja (kuvana)
3 kisela krastavca
malo soli

Priprema
Brašno prosejati, napraviti udubljenje (rupu) dodati kvasac, so, šećer, jaje, mlako mleko, mlaku vodu, ulje i zamesiti testo.
Oblikovati kuglu, staviti u odgovarajući sud. Na ruku naneti malo ulja, premazati površinu testa, pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. Kada testo naraste, premesiti ga i ponovo ostaviti da naraste. Testo oblikovati u obliku valjka, razviti koru oblika pravougaonika, debljine pola santimetra. Koru podeliti na tri dela po dužini tj. nožem samo obeležiti. Na deo koji se nalazi u sredini naneti fil, a delove s desne i leve strane zaseći nožem oko 1,5-2 cm širine. Fil pokriti tako, što se naizmenično prebacuje deo preko dela tj. desni preko levog (pletenica). Premazati testo umućenim žumancetom kome dodati 3-4 kapi mlake vode i u podmazan pleh staviti da se peče. Peče se na 200 °C –180 °C oko 40 – 45 min. Kada je pečeno, poprskati s malo hladne vode i zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. Fil: Pečurke oprati (istuširati), ostaviti da se sacede i kuhinjskom krpom još malo prosušiti. Iseckati ih na listiće i propržiti na malo ulja. Krastavce i kuvana jaja iseckati na sitne kockice. Kada su pečurke gotove, ocediti ih od ulja, pomešati s iseckanim jajima i krastavcima, dodati pavlaku, majonez i senf. Posoliti po ukusu, dobro promešati tj. izjednačiti masu.


Facebook   Instagram   Tiktok