Glavni meni

Medovik

Započeo jelajelena, Decembar 19, 2010, 12:49:30 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena



Medovik



JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB JEDNOZUB

Kore u kojima ima meda i šećera, peku se na prevrnutom plehu, jako se stvrdnu kad se ohlade. Nakon filovanja i jednodnevnog ležanja u frižideru dojučerašnje tvrde kore u potpunosti menjaju narav i pokazuju svoj nežanu i blagu prirodu, koju postižu boreveći u dobrom društvu kiselkasto slatkog, skoro sladoledastog fila od pavlake i šećera. Kolač postaje kompaktan i mekan, seče se kao puding, a u ustima se naprosto topi.

Medovik sam pravila od duple mere, i dobila 4 veeelike kore, veličine pleha od rerne (za single meru: dve veeelike kore, pa preseći po dužini). Kore su bile debljine oko 0.7-0.8 cm. Fil sam nanosila bogato, i celu količinu rasporedila preko 3 kore. Poslednju nisam filovala, nego samo posula prah šećerom kasnije.


]Sastojci:
testo
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda
180 g putera
2 kašičice sode bikarbone
400 g oštrog brašna

fil
400 g šećera
1,5 l kisele pavlake sa min 20% mm

Postupak:
1. Kiselu pavlaku i šećer blago promešati varjačom pa staviti u frižider. Posle pola sata izvaditi i opet promešati. Vratiti u frižider. Opet promešati posle pola sata, i tako ponavljati dok se kristali šećera ne istope u pavlaci. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru.

2. Na tihoj vatri otopiti med i puter. Na pari mutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne postane svetlo žuta, penasta i gusta (~15 min, okvirno). U skuvana jaja dodati toplu mešavinu meda i putera i mutiti još malo. Zatim dodati sodu bikarbonu, izmešati i izmaći sa vatre. Dodavati brašno u nekoliko navrata, mešajući varjačom. Kad se doda brašno zapremina cele mase će opasti, to je sve ok. Testo ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Testo hladjenjem postaje gušće, što je i potrebno da bi kasnije moglo da se barata njime.

3. Od ohladjenog testa napraviti dve velike kore. Iseći 3 papira za pečenje u veličini dna velikog pleha od rerne (u mom slučaju 35x40 cm), dva kao podloge za dve kore, i treći kao pokrivač za koru prilikom rastanjivanja. Jedan papir posuti brašnom, rasporediti polovinu testa po njemu, rastanjiti ga tapkajući rukama uz posipanje brašnom da se ne bi lepilo. Prebaciti papir preko kore, pa sve preći oklagijom, da se kora lepo poravna i ujednači. Ponoviti postupak i za drugu koru. Kore peći kratko, 6-8 minuta na oko 180°C, pazeći da ne pregore, što ume da se desi za čas. Kore ostaviti da se ohlade, jednu preko druge sa sve papirom. Tople kore su mekane. Kad se ohlade postaće krute i krte (što je ok). Preseći ih po dužini na pola kad su u nekom poluohladjenom stanju (može i kasnije, ali onda su krtije pa manje slušaju), da se dobiju 4 kore.

4. Fil okvirno podeliti na 3 dela, pa mazati preko tri kore i slagati. Četvrtu ne filovati. Sad sve pokriti plastičnom folijom, staviti u frižider i zaboraviti na jedno 24h. Posle tog vremena opkrojiti ivice kolača da postanu ravne, a odozgo posuti prah šećerom ili mlevenim restlovima od (suvih, ne ovih filovanih) kora.[/color]


↑ masa za testo
pre dodavanja brašna/posle dodavanja brašna



↑ rastanjivanje kora



↑ fil od kisele pavlake i šećera

Facebook   Instagram   Tiktok