Kvrguša

Započeo jelajelena, Decembar 29, 2010, 05:15:10 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Kvrguša

Sastojci:
3 bataka sa karabatkom
200 g brašna
2 jaja
400 ml mleka
100 ml slatke pavlake
so
aleva paprika
ulje

Postupak:
1. Odvojiti batak i karabatak, posoliti, pa na tiganju propržiti/prodinstati meso, prvo na jačoj pa na srednoj vatri, poklopljeno ali da para ima gde da izlazi, bar 15 minuta, može i duže. Dodavati u toku dinstanja malo vode, tek da meso ne počne da se lepi za dno.
2. Brašno razmutiti sa jajima i malo mleka, žicom, da se dobije glatko gusto testo. Dodavati mleko i mešati stalno. Testo će biti kao testo za palačinke. Dodati kašičicu soli i malo slatke aleve paprike (i druge začine, ako želite).
3. U četvrtasti pleh sipati dve kašike ulja, razliti, staviti u rernu da se ulje ugreje. Na vruće ulje prosuti testo, pa poredjati meso. Peći oko 30 minuta na 180-200°C, pa izvaditi. Testo će se dosta naduti (kao za Pakračka brda, tj. razlijevak, tj. mućenicu) ali i splasnuti čim se izvadi, samo će po obodu ostati podignuto. Preliti slatkom pavlakom u kojoj ima malo soli, pa vratiti na još desetak minuta u rernu. Služiti toplo uz gomilu nekog zeleniša.


Facebook   Instagram   Tiktok