Somun ili lepinja

Započeo jelajelena, Januar 26, 2011, 02:36:15 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Somun ili lepinja



Vrijeme pripreme:
25 minuta

Zahtjevnost:
Lagano

Način posluživanja:
Somun je najbolje servirati dok je vruć uz neka od tradicionalnih bosanskih jela. Naša preporuka je topa.

Savjet:
Ramazanski ili bajramski somun se posipa čurukotom i obavezno se premaže jajetom.
Sastojci1 kg   Bijelo brašno
10 g   Kvasac
1 komad   Jaje




Kvasac razmutite u mlakoj vodi, pa ostavite na toplom mjestu da nabuja.
2.

Nakon 15-20 minuta, dodajte nabujali kvasac u brašno i so, i zamijesite malo rjeđe tijesto, dodajući mlaku vodu. Ostavite da stoji neko vrijeme.
3.

Tijesto potom premijesite i oblikujte somun promjera 20-30 cm. Ponovo ostavite da odstoji.
4.

Prije stavljanja u pećnicu, zarežite nožem nekoliko puta.
5.

Pecite u zagrijanoj pećnici,na 250 stepeni 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene. Kada primjetite da su somuni napuhali, znači da su gotovi.

Facebook   Instagram   Tiktok