Italijanske ćufte u sosu

Započeo jelajelena, Januar 21, 2014, 06:12:34 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Italijanske ćufte u sosu

Sastojci:
250 gr mlevene junetine
250 gr mlevene svinjetine
1 čen belog luka, sitno seckanog
30 gr rendanog parmezana
3 kašike svežeg, seckanog peršuna
2 krupna jajeta
so i biber
1 1/2 kriška belog hleba (sredina)
30 ml mleka
ulje za prženje



Za sos:
kašika ulja
50 gr krupno seckanog luka
2 čena belog luka, seckanog
800 gr pelata
2 lista lorbera
so i biber

Priprema:

Zagrejte ulje, dodajte crni i beli luk i dinstajte na tihoj vatri dok ne postane staklast. Izmrvite pelat prstima i dodajte u šerpu zajedno sa sokom, ubacite lorber, so i biber. Ukuvajte na tihoj vatri.

Umesite meso sa belim lukom, sirom, jajima, i peršunom, posolite i pobiberite. Potopite sredinu hleba u mleko na pet minuta pa umešajte u meso. Ovlažite ruke vodom pa pravite kuglice od pripremljene mesne mešavine. Odlažite ih na papir za pečenje i ostavite ih da odstoje u frižideru sat vremena.

Ispržite ćufte od mesa u tiganju - deo  po deo - i kako koja bude gotova (zlatnožuta sa svih strana) spuštajte je u sos koji vri. Biće dovoljno oko 6-7 minuta za prženje, a u sosu ih kuvajte oko pola sata na jačoj vatri. Zatim smanjite temperaturu i dinstajte polako što duže - u originalnom Manćinijevom receptu preporučuje se puna tri sata, ali ako nemate toliko vremena, i dodatnih pola sata na tihoj vatri će biti sasvim dovoljno. Testirajte na jednoj ćufti da li je i sredina potpuno kuvana.

Poslužite sa kuvanim špagetama ili pire krompirom, a preko ćufti pospite još parmezana po želji.

Savet: ćufte možete da ispečete u rerni umesto da ih pržite, tako će biti još posnije. Pecite ih u plehu, prekrivenom papirom za pečenje.
www.lisa.rs

Facebook   Instagram   Tiktok