Štrudla s makom

Započeo jelajelena, Mart 04, 2014, 06:09:40 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Štrudla s makom





Sastojci:
 
Testo:

250ml mleka
250ml vode
40g svežeg kvasca
2 kašike šećera
3 jaja
cca 850g mekog brašna
100g masti ili maslaca, odnosno 150g ako odaberete margarin
 

Nadev:

300g maka
300g šećera
2 kesice vanil šećera
250-300ml vrelog mleka
 
Ostalo:

1 jaje
2 kašike mleka
Postupak:
Za nadev pomešati mak, šećer i vanil šećer, pa postepeno dodavati vrelo mleko i mešati. Smesa treba da bude lepa i maziva. Moj savet Vam je da kupite mak u zrnu, pa da ga sami sameljete i zasladite po ukusu. Onaj već samleven, zaslađen, vakumiran mak je nekako... malko... bljak :) Ne znam zašto, kao da je isuviše sitno samleven i kao da... baš i nije mak. Kao neka imitacija maka. Dakle, ako ste u mogućnosti - na pijacama, u biošpajzovima, ja ga često viđam i po marketima, lepi, plavi, mak u zrnu.
Za testo pomešati mleko i vodu, ugrejati da bude mlako, sipati u posudu za mešenje, pa dodati izmrvljeni kvasac i šećer. Sačekati da kvasac nadođe. U međuvremenu, penasto umutiti jaja, dakle ne čvrsto kao za piškotu, već samo penasto. Nadošlom kvascu dodati umućena jaja.
U tečnu smesu postepeno dodavati brašno i mesiti. Dobro izraditi testo, tako da bude glatko, nelepljivo i da se odvaja od zidova posude. Istresti testo na nabrašnavljenu radnu površinu, podeliti ga na dva jednaka dela, od svakog oblikovati okruglu jufkicu, pa ih ostaviti da odmore 15ak min.
Na sto rasprostrti stolnjak, kao kad razvlačite pitu. Stolnjak malo posuti brašnom, pa na brašno staviti jednu jufkicu i rastanjiti je oklagijom na debljinu od oko 1.5-2cm. Rastanjenu jufku staviti sa strane, pa na isti način rastanjiti i drugu. Drugu rastanjenu jufku premazati po celoj površini masnoćom koja je razmekšana na sobnoj temperaturi (ne potpuno otkravljena, samo razmekšana), pa preko nje staviti prvu rastanjenu jufku. Gornja jufka se ne maže, samo se lagano pospe brašnom.
Ovako spojene dve jufke rastanjiti oklagijom tanko koliko je moguće, a dalje razvlačiti rukama, kao kad se razvlači testo za pitu. Pogledajte uputstvo za razvlačenje kora, u ovom slučaju, zaključno sa korakom 8. :)
Razvući testo na veličinu stola, dakle da ne prelazi preko ivica.
Po celoj površini razvučenog testa rasporediti nadev od maka. Prvo ga rasporediti kašikom na gomilice, pa onda ravnomerno razmazati pomoću nekog nožića ili špatulice.
Pomoću stolnjaka zarolati štrudlu, preseći je na tri dela i smestiti u pleh koji je podmazan ili obložen papirom za pečenje. Krajeve štrudli malo "slepiti" prstima, da nadev ne bi curio za vreme pečenja. Ostaviti štrudle da kisnu najmanje 1h.
Razmutiti jaje, dodati mu kašiku - dve mleka, izmešati, pa neposredno pre pečenja pomoću četkice premazati štrudle.Uskisle štrudle gotovo u potpunosti ispune pleh.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30min., da lepo porumene.




Pečene štrudle pokriti aluminijumskom folijom, pa preko toga dvema čistim kuhinjskim krpama ili nekim stolnjakom i ostaviti da se hlade oko pola sata.
Prohlađene štrudle seći i služiti. Ja štrudle ne posipam šećerom u prahu, jer dovoljno zasladim mak, ali ako volite šećer u prahu - posipajte i uživajte!! :))

mehrane.blogspot.com

Facebook   Instagram   Tiktok