DIJABETIS I GOJAZNOST

Započeo jelajelena, Oktobar 17, 2010, 02:54:33 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

DIJABETIS I GOJAZNOST

Integralnim žitaricama protiv dijabetesa

Osobe koje svakog dana jedu hleb od crnog brašna, integralni pirinač i ostale integralne žitarice, manje su izložene mogućnosti da obole od šećerne bolesti nego obožavaoci belih, naraslih hrskavih vekni. Istraživanja američkih internista i dietetičara, obavljena na 42.000 osoba, pokazla su da 42 odsto od njih, koji u redovnoj ishrani koristi hleb pripremljen od brašna dobijenog mlevenjem žita s mekinjama, tamni, braon pirinač i ostale ,,neljuštene" žitarice ali i druge prerađevine od integralnih žitarica, veoma retko ili nikako obolevaju od šećerne bolesti takozvanog ,,tipa II" od onih koji ove proizvode koriste retko ili nikako. Stručnjaci naglašavaju da nisu ustanovili da uzimanje hrane od rafinisanih žitarica, na primer belog hleba i peciva, i konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima povećava rizik obolevanja od dijabetesa.
Crni hleb
Brže se kvari od belog hleba i morate da ga čuvate pravilno da bi trajao nekoliko dana. Ujedno duže zadržava svež ukus i miris. Hleb od brašna celog zrna pravi se od nekoliko vrsta žitarica kako bi se postigao što bolji sastav i ukus. Najtamniji je hleb od prosa, raži, potom od zobi, pa još uz dodatke sezamovih ili suncokretovih semenki, kima i dr.
Hleb od celovitih žitarica preporučuje se osobama koje imaju teškoće sa varenjem. Upravo se nedostatak dijetalnih vlakana povezuje s usporenim pražnjenjem crevnog sadržaja. Svakodnevnim konzumiranjem hleba bogatog celulozom podstiču se lenja creva na bolji rad. Ako se po obroku konzumira oko 200 g hleba, za tri obroka unos je 600 g po prosečnoj energetskoj vrednosti od po 230 kcal. U tom slučaju se samo hlebom unese 1.380 kcal, što je skoro celodnevni energetski unos osobe na redukcijskom modelu ishrane. Ipak, crni hleb treba da izbegavaju osobe sa želudačnim tegobama sklone nadimanju. Graham hleb od brašna celog zrna predlaže se u ishrani dijabetičara.

Beli hleb
Beli hleb je neutralnijeg ukusa. Povoljan je za osobe koje imaju teškoća s nadimanjem . Brašno za beli hleb je osiromašeno i odabrani su delovi zrna bez ovojnice koja je bogata vlaknima i proteinima i zato kažemo da je beli hleb od brašna oljuštenog zrna. Ipak, ako na neki drugi način u organizam unosite dovoljno vlakana i ishrana vam je raznolika, nema razloga da ne uživate u mekanom penastom belom hlebu.



Facebook   Instagram   Tiktok