POMOC PRI ZAPALJNJIMA

Započeo jelajelena, Oktobar 18, 2010, 06:40:32 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Masne kiseline

Masne kiseline su odlične ako imate česte upale. Nalaze se u ribama iz hladnih voda, orahu, lanenim semenkama, maslinovom ulju i tamnozelenom povrću, poput spanaća i kelja. Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a ulje od jetre bakalara, bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom D, može da pomogne u lečenju oštećenja zglobne hrskavice smirujući upalni proces koji pospešuje bolest. Višnje i bobice sadrže anticijanine, koji smanjuju bol pri upali i do 10 puta bolje nego aspirin ili ibuprofen. Bobice sadrže protivupalne materije poznate kao fitohemikalije. Da bi se pri upalnim bolestima popravilo oštećeno tkivo i održalo zdravlje, potrebne su amino kiseline. Iz tog razloga povećani unos proteina smanjuje upalu. Preporučuju se nemasni proteini, poput ribe, soje ili mahunarki. Snažna protivupalna materija kvercetin nalazi se u kori narandže, grejpfruta, jabuke i crvenog luka
Riblje meso se u ljudskom organizmu svari za 3-4 sata a meso goveda za 10 i više sati. Kod ljudi koji su uzimali kao preventivu kalcijum i jeli namirnice bogate belančevinama (riba, belo meso) merenja su redovno pokazala najveću gustinu kostiju tokom nedavno završenog istraživanja koje je trajalo tri godine. I na kraju, konzumiranje ribe smanjuje agresivno ponašanje u stresnim situacijama



Facebook   Instagram   Tiktok