Teorta na kvadrat

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:32:27 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Torta od cokolade i vanile



Potrebno Vam je sledeće za biskvit - kalup promera 24 cm:

130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mleka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 kasicica sode bikarbone
na vrh kasicice praška za pecivo
prstohvat soli

Bela krema
240 ml mleka
1 kesica želatina + 5 kasika vode
4 žumanca
80 g šećera
300 ml vrhnja
2 šlag fixa ukoliko je potreban
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
1 štapić vanilije

Čokoladna krema
1 želatin + 5 kasika vode
2 žumanca
90 g šećera
250 ml mleka
200 g tamne čokolade za kuvanje
300 ml slatkog vrhnja
2 šlag fixa ukoliko je potreban
1 vanilin šećer

DEKORACIJA
500 m slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 kasike gorkog kakaa u prahu

Pećnicu zagrejte na 180 stepeni. Kalup za tortu pobrašnite. Brašno, kakao, prašak za pecivo, so i sodu dobro promešajte u jednoličnu smesu. U drugoj posudi maslac i šećer penasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promešajte. Dodajte pola količine brašna s kakaom, promešajte, pa malo mleka, opet promešajte, i nakon što promešate dodajte ostatak brašna i mleka. Istresite gustu smesu u kalup i pecite cca 40 minuta, zavisno od pećnice, proverite čačkalicom. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten, biskvit prerežite po pola. Jedan biskvit postavite na tanjir za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte, po želji poškoropite sa malo ruma.

BELA KREMA
Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim delom noža skinite semenke, stavite ih u mleko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuvajte ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji. Procedite i stavite na vatru do tačke vrenja. Žumanca i šećer penasto izmiksajte. Želatin otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Mleko lagano dolevajte smesi sa žumancima, ali celo vreme lagano miksajte. Kad smesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili napolje ako je dovoljno hladno:) Umešajte želatin koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja. Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.

ČOKOLADNA KREMA
U multipraktiku sitno naseckajte čokoladu. Belanca odvojite od žumanaca, pa žumanca penasto izmiksajte sa šećerom. Želatin otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta. Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanaca neprekidno lagano miksajući. Smjesu vratite na laganu vatru i celo vrijeme mešajte, pazite da ne provri, nekih 10 minuta. Želatin otopite na laganoj vatri i umešajte u smesu sa mlekom i žumancima. Dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Ostavite ju da se skroz ohladi. Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban. Lagano ga umešajte u ohlađenu smesu od čokolade. Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.

Za dekoraciju umutite slatko vrhnje sa vanilin šećerom i šlag fixom u čvrsti šlag, ali ne previše čvrsti, pri kraju umešajte kakao kojeg ste prosijali i  ukrasite tortu po želji.



Facebook   Instagram   Tiktok