Čokoladna tortica

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:47:09 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Čokoladna tortica



Mera za 1 biskvit (potrebno 3 biskvita), kalup promera 23 cm
3 kasike brašna
3 kasike šećera
30 g maslaca
1 kasike kakaa u prahu
1/3 kesice praška za pecivo
1 jaje

Preliv od bele čokolade
200 g bele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca

Čokoladna krema
300 g tamne čokolade za kuvanje
200 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag
2 šlag fixa (ukoliko je potrebno)
20 g kakaa u prahu

Dekoracija
krokant orah


BISKVIT
Kalup pobrašnite, pećnicu zagrejte na 180 stepeni. Brašno prosejte s praškom za pecivo i kakaom. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte. Dodajte brašno i opet promešajte. Od belanaca umutite čvrsti sneg i lagano ga varjacom umešajte u smesu sa brašnom i jajima. Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta. Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.

PRELIV OD BELE ČOKOLADE
Vrhnje za kuvanje kuvajte do tačke vrenja. Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte je vrućim vrhnjem, mešajte varjacom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smesu. Dodajte maslac narezan na kockice i mešajte dok se sav maslac ne otopi.
Stavite preliv u hladnjak na 2 do 3 sata.

ČOKOLADNA KREMA
Vrhnje za kuvanje kuvajte do tačke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u
multipraktiku. Mešajte varjacom dok ne dobijete jednoličnu smesu, zatim dodajte maslac i mešajte dok se sav ne otopi. Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stvrdne.
Preliv od bele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stegne.
400 ml vrhnja za šlag umutite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano
umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa,
odnosno da ne dobijete maslac smesu. Šlag lagano umešajte u kremu od čokolade, podelite kremu na dva dela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Nanesite pola kreme na prvi biskvit preko preliva od bele čokolade. Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preliva od bele čokolade nanesite kremu od čokolade. Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preliv od bele čokolade. Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo. Po želji dekorisite mlevenim orašastim plodovima. Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite.



Facebook   Instagram   Tiktok