avatar_jelajelena

Esterhazy torta

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:51:41 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Esterhazy torta



Sastojci za testo:
8   belanaca
200 g   mlevenih ociscenih badema
170 g   šećera
Za krem:
250 ml   mleka
8   žumanaca
150 g   šećera u prahu
150 g   maslaca
50 g   Gussnela Dolcela
1   Vanilin šećer Dolcela

Priprema
Belanca umutite u čvrst sneg, pa pomalo dodajte oguljene mlevene popečene bademe i šećer. Od te smese ispecite (osušite) 6-7 okruglih listova (Ø 24 cm) kora zlatnožute boje.
Gussnel izmešajte s malo hladnog mleka, pa ga dodajte preostalome mleku zajedno sa šećerom i žumancima, te vanilin šećerom. Stavite na paru, kuvajte neprestano mešajući, a zatim kremu ohladite.
Maslac penasto umutite, pa ga kasiku po kasiku dodavajte ohlađenoj kremi. Filujte pečene i ohlađene listove, a najgornji list premažite belom šećernom (limunskom) glazurom. Da biste postigli lepši izgled, upotrebite još toplu glazuru.
Posluživanje

Čokoladnom glazurom napunite papirnati tuljak, pa počevši od sredine crtajte krugove a zatim i lukove, koje ćete napraviti tako da hrptom noža povlačite crte od sredine do ruba torte.
Savet

Beze kore se nakon oblikovanja mogu peći (sušiti) na 100°C najmanje 60 minuta. Kore se isto tako mogu sušiti na 60°C kroz nekoliko sati, a najbolje ih je sušiti, preko noći, na temperaturama nižim od 50°C.




Facebook   Instagram   Tiktok