Riba na lisabonski način

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 03:41:34 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Riba na lisabonski način



Sastojci   4 — 6
800 g   filetiranog oslića ili bakalara
500 g   paradajza ili Pelata Podravka
350 g   luka
750 g   krompira
4 češnja   belog luka
2   lovorova lista
1 kašičica   mlevene slatke crvene paprike
malo   ljute paprike
100 ml   maslinovog ulja
   so
   sveže mleveni biber
   peršun
1 kašika   Vegete

Priprema
Narežite paradajz, luk, beli luk i oljušteni krompir na listiće, a riblje filete na veće komade.
U posudu složite naizmenično u slojevima paradajz, krompir, luk, beli luk i ribu. Krompir i ribu uvijek pospite s malo Vegete, soli i bibera. Nastavite da slažete dok ne potrošite sve sastojke, s tim da zadnji sloj budu listići krompira.
Dodajte još naseckani peršun, lovorov list pa sve pospite slatkom i ljutom paprikom pa prelijte sa 100 ml vode i maslinovim uljem.
Ostavite pokriveno i lagano kuvajte, i to bez mešanja. Po potrebi posudu samo protresite. Ovo je jelo spremljeno kada krompir omekša.
Posluživanje

Ribu na lisabonski način možete poslužiti kao samostalno riblje jelo u raznim prilikama i u svako godišnje doba, a posebno je prikladno u posne dane.
Savet

Za pripremu ovog jela, koje je po svom izgledu i privlačnom ukusu vrlo slično jelima mnogih naroda koji žive uz more, u Portugalu se upotrebljava posebna vrsta sušenog bakalara. Ako se odlučite za bakalar, potrebno ga je prethodno namočiti u hladnoj vodi.
Mala tajna

Priprema ovog jela u poklopljenoj posudi omogućava zadržavanje vrednih sastojaka u jelu.


Facebook   Instagram   Tiktok