Glavni meni

Riblja Corba

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 03:47:18 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Nanina Riblja Corba



Priprema za 6 osoba

6 glavica luka,izrendati na krupniju rendu,a ribu iseci,potrebno je oko 1kg fileta soma.

U kotlic,moj je onaj mali za 6 osoba,staviti luk i parcice ribe.Naliti vode do vrha kotlica. Neko luk proprzi na ulju pre stavljanja u kotlic,mi nismo.




Corba se kuva oko 1h,tada ce i prokuvati.Dodati kasiku sirceta,i ostaviti da kuva jos 10-15min,a zatim dodati jednu kasiku slatke aleve paprike,naravno da mozete dodati i ljutu papriku,ja nisam zbog malisana,biber,i so.
Kuvati i probati da li vam ukus odgovara a zatim doliti oko 2dcl kuvanog paradajza..
Jos malo dokuvati ali na tihoj vatri oko 1h,probati da li treba da se dosoli.




Skinuti sa sporeta i ostaviti je oko 15-20 min d aodstoji.kako bi se sve lepo sleglo.
Jesti uz rezance ili samostalno.
Iako je prava riblja corba najbolja na Cardama kraj Dunava,ovo je jedna od mojih modernizovanih varijanti sa filetima.
Mogu vam reci da je vrlo prakticna za decu,jer somovina nema kosti.
Ne mojte samo da isecete filete na jako sitne kocke da vam se ne bi raspale usled prokuvavanja.





Prava riblja čorba

Najbolja riblja čorba kakvu ste ikad jeli.

Sastojci za više od 10 porcija
(za 10 l čorbe)
0,5 kg crnog luka
2 ljute sveže paprike
0,5 kg svežeg paradajza
riblje glave i repovi(šaran, som, štuka, tolstolobik)
0,5 kg ajvara
0,3 kg paradajz pirea
3 fanta (začin za riblju čorbu)
so
vegeta
biber
aleva paprika
ljuta, tucana paprika

Priprema
Sitno iseckan crni luk izdinstati na ulju, uz povremeno dodavanje vode da ne zagori, dodati seckan paradajz i ljutu papriku, zatim dodati riblje glave i repove i dinstati dok se sve to ne raspadne.
Zatim procediti čorbu i ispasirati ostatak pa naliti vode u zavisnosti od količine koju želite.
U posebnoj posudi izmutiti fant, ajvar, paradajz pire, alevu papriku i dodati u fond koji smo procedili i ispasirali.
Dodati začine po ukusu.
Sve zajedno treba da krčka 30 minuta.
Ukoliko je čorba retka, možete je povezati sa tankom zaprškom da dobije gustinu.
U tako pripremljenu čorbu možete dodati ribu sečenu na kocke da provri 10 min.
Čorba je spremna za serviranje.
Možete je služiti uz testo.





Bouillabaisse



Riblja čorba se može spremiti na razne načine, može biti bistra ili krem čorba. Francuska riblja čorba bouillabaisse takođe ima mnoštvo lica. Iako je najpoznatiji bouillabaisse iz Nice, sa sosom od šafrana, svaki vredi probati.

Sastojci   6
4 kašike   maslinovog ulja
1 vezica   vlašca
   sveže mleveni crni biber
6   velikih kozica
6   očišćenih jakobovih kapica
600 g   grdobine
1 l   vode
2 limenke   Pelata Podravka (480 g)
   prstohvat šafrana
1 grančica   timijana
2   lovorova lista
15 g   brašna
200 g   komorača
3 grančice   celera
200 g   praziluka
150 g   luka
2 čena   belog luka
2 kašike   Vegete

Priprema
Na zagrejano maslinovo ulje stavite sitno iseckan beli luk, luk, praziluk, celer, komorač i sve zajedno dinstajte na srednje jakoj vatri 10 minuta često mešajući.
Dodajte brašno, promešajte, a zatim dodajte lovorov list, timijan, šafran, iseckane pelate, zalijte vodom i na laganoj vatri kuvajte još 15 minuta.
Dodajte iseckanu grdobinu, kapice, kozice, Vegetu, poklopite i lagano kuvajte oko 10 minuta.
Posluživanje

Čorbu bouillabaisse poslužite s posutim iseckanim vlašcem.
Savet

Za bouillabaisse možete da upotrebite i druge vrste bele ribe, rakova i školjkaša i po želji baren pirinač.




Facebook   Instagram   Tiktok