avatar_jelajelena

TURŠIJA

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 05:17:21 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

TURŠIJA




Sastojci za više od 10 porcija
Po želji zdravo povrće, zeleni paradajz, sve vrste paprike, krastavci, lučiće, karfiol i drugo
10 l vode
3 l sirćeta (običnog)
1 kg šećera
250 dkg soli
2,5 vinobrana

Priprema
Oprati povrće, ne rezati paprike, niti paradajz, sve ostaviti celo, lučiće očistiti. Vodu i sve sastojke pomiješati i dobro promiješati (ne kuvati) da se otopi so i šećer, dodati vinobran. U posudu po želji poslagati povrće i preliti sa smesom. Može se kiseliti u plastičnim kantama sa poklopcem, u buradi, u staklenkama ili drugim posudama. Mora biti dobro pritisnuto povrće i da leži u vodi, najlakše i najpraktičnije je to izvesti sa plastičnom vrećom ili vrećicom napunjenom sa vodom i dobro zatvorenom. U tom slučaju samo odignuti vrećicu i izvaditi povrće po želji (vrećicu ili vreću koristite i za kiseljenje kupusa, jer izbegavate kamen i neugodno pranje platna i dasaka), ako je kanta u pitanju može se pritisnuti i sa većim plitkim tanjirom. Nakon 4 -6 nedelja, spremno je za upotrebu! Ovako možete iskoristiti sve ono što Vam je ostalo u vrtu.

Micko


Facebook   Instagram   Tiktok