Caponata

Započeo jelajelena, Oktobar 23, 2010, 01:06:00 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Caponata

Sastojci za 8 osoba4-5   patlidžana
250 g   luka
1 kg   svježih rajčica ili Pelata Podravka
100 g   Zelenih maslina Podravka
50 g   kapara
1   ljuta papričica
2 stabljike   celera
100 ml   ulja (mješavina maslinova i suncokretova ulja)
3 žlice   vinskog octa
   sol
1 žličica   šećera
   bosiljak (svježi ili sušeni)
1 žlica   Vegete

Priprema
Patlidžane narežite na manje kocke, posolite ih i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.
U veliku tavu stavite dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popecite i pirjajte uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodajte narezane rajčice zajedno s tekućinom i nastavite pirjati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isperite vrućom vodom, ocijedite ih i dobro osušite pa ih popecite u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodajte stabljike celera koje ste narezali na komadiće i sve zajedno još kratko popecite.
Zatim patlidžane s celerom umiješajte u umak od rajčice, dodajte narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i Vegetu. Sve izmiješajte i lagano pirjajte još oko 5 minuta. Pospite šećerom, dodajte ocat i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta ugasite vatru i jelo pokrijte poklopcem. Pred kraj kuhanja dodajte sušeni bosiljak. Još je bolji svježi bosiljak – narežite ga i dodajte jelu prije posluživanja.
Caponatu možete pripremiti u većoj količini i imati je u hladnjaku za nekoliko dana.
Posluživanje

Caponatu možete poslužiti kao predjelo s kriškama popržena kruha – tzv. brusketama, a izvrsno će pristajati i drugo povrće te meso s roštilja.
Savjet

U caponatu možete po želji dodati i narezane slane srdelice.
Mala tajna

Vrućom vodom ispiru se sol i gorkost nakon mariniranja patlidžana.




Prilog-Rezanje bosiljka – chiffonade

Pripremite svježe listove bosiljka i maslinovo ulje.



Listove bosiljka operite i posušite te svaki premažite s malo maslinova ulja pa ih savijte.



Kuhinjskim višenamjenskim nožem na dasci za rezanje narežite listiće bosiljka na što tanje rezance – chiffonade.



Tako pripremljen bosiljak rasporedite preko zapečenih kriški kruha s rajčicom i mozzarellom.


Facebook   Instagram   Tiktok