Posni meni za Veliki petak

Započeo jelajelena, April 20, 2011, 01:34:43 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Posni meni za Veliki petak

Posni meni za Veliki petak: Maštovita jela spremljena na vodi



Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a prema pravoslavnom kanonu to je hrana na vodi. Mnogi vernici u znak žalosti na taj dan uopšte ne jedu i ne piju do zalaska sunca.

 




PAPRIKE PUNJENE ŽITOM
POTREBNO JE ZA 4 OSOBE
8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka, 100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak
PRIPREMA
Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni


MUSAKA OD PŠENICE I SUVIH ŠLJIVA

POTREBNO JE ZA 4 OSOBE

800 g krompira, 200 g pšenice, 80 g suvih šljiva, 20 g oraha, 4 kašike paradajz pirea, pola kašike ruzmarina
PRIPREMA
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.


SLANI ROLAT S POVRĆEM
POTREBNO JE
400 g krompira,100 g spanaća, 100 g pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 g mariniranih šampinjona, pola kašičice slatke paprike, pola kašičice granula belog luka, 3 čena belog luka, 50 g kečapa, 100 g susama
PRIPREMA

Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata. Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

Facebook   Instagram   Tiktok