avatar_jelajelena

Domace lisnato testo

Započeo jelajelena, Novembar 08, 2010, 04:54:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Domace lisnato testo

Savrseno domace lisnato testo...

































Sastojci
500 gr. ostrog brasna
375 gr. margarina
2,5 dcl. hladne vode
2 kafene kasikice soli

Priprema

Prvo cu naglasiti nekoliko osnovnih stvari kojih se obavezno treba pridrzavati da bi se dobio savrsen rezultat..

1. Brasno obavezno mora biti ostro.
2. Sve mere sastojaka moraju biti potpuno tacne.
3. Posto je postupak vremeski dug, treba imati strpljenja i bas svaki put testo ostaviti punih 30 minuta u frizideru posle svakog ponovnog preklapanja.
4. Prostorija u kojoj se radi ne sme biti pretopla.
5. Testo se obavezno stavlja u vec zagrejanu rernu na 200 – 220 stepeni (tako pise) i na toj temperaturi se dalje pece.


Istopiti 75 gr. margarina i ostaviti da se ohladi. Ne da se ponovo stegne :), samo da se ohladi. Izmesati brasno i so, dodati istopljani margarin i hladnu vodu i umesiti testo. Oblikovati testo u loptu, zaseci oko 1 cm , umotati u providnu foliju i staviti u frizider 30 minuta.
Ostalih 300 gr. drzati neko vreme na sobnoj temperaturi da bi malo omeksao jer se mora rastanjiti u kocku debljine oko 2 cm. Margarin vratiti u frizider da se stegne.
Testo zatim razvijati ovako ali obavezno srednji deo testa ostaviti nesto deblji nego krajeve.

Staviti margarin na testo pa preko njega preklapati krajeve tako da se margarin potpuno uvije u testo

Testo zatim malo rastanjiti, zamotati ga u foliju i ponovo ostaviti u frizider 30 minuta.

Kada ga izvadite, pospite radnu povrsinu brasnom i rastanjite testo na oko 25 cm sirine i oko 75 cm duzine. Preklopiti testo na ovaj nacin a zatim drugi kraj preko tako da se dobiju tri sloja
Ovako preklopljeno testo zaviti u foliju i vratiti u frizider na 30 minuta.
Ovaj postupak razvijanja i preklapanja testa ponoviti tri puta.
Svaki put radnu povrsinu na kojoj razvijate pospite sa malo brasna, ne mnogo.

Ja sam dobila 1116 gr. testa koje sam podelila na dva dela
Kada se prave kiflice od lisnatog testa, testo pre uvijanja obavezno premazati umucenim jajetom ili sa malo vode (cetkicom) , inace ce se prilikom pecenja previse razdvojiti i izgubiti oblik kiflice. Ja sam premazala umucenim jajetom i unutrasnjost i spolja, uvijenu kiflicu.
Pekla sam ih oko 25 minuta na 200 stepeni.


ovako


Facebook   Instagram   Tiktok