Proja na vise nacina

Započeo jelajelena, Novembar 08, 2010, 05:09:17 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Proja


4 jaja
1 solja jogurta
1 solja ulja
2 solje projnog brasna 1 solja psenicnog brasna
malo soli
malo sira
izmesati i sipati u modulovanu tepsiju da bi se sladili slatkim malim res projicama. Prijatno! :bravo:



jelajelena

Urnebes proja

Sastojci:
za 4 porcije
1 čaša kiselog mleka
1 čaša ulja
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša kukuruznog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
so
150g šunke (ili parizera...)
150g sira
2-3 kisela krastavca
1 kaf. kašika origana

Način pripreme:
Umutiti ulje, brašno, jaja i prašak za pecivo i dodati šunku, sir, krastavce i origano.
Dobro podmazan pleh zagrejati, sipati masu i peći do rumeno-zlatne boje.



jelajelena

Proja sa suncokretovim semenkama


Sastojci:
za 4 porcije
2 šolje piva
1 šoljice zejtina
1 šolja brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
so

Način pripreme:
Umutiti po 2 šolje piva sa brašnom (pola kukuruznog, pola pšeničnog), dodati šolju ulja, so, prašak za pecivo.
U kalup za proju staviti šaku oljuštenih suncokretovih semenki, naliti smesu za proju i odozgo posuti semenkama suncokreta i susamom.
Peći u vreloj rerni.



jelajelena

Zeljara proja sa zeljem

Sastojci
2 šoljice   kukuruznog brašna
2 šoljice   pšeničnog brašna
0.5 kesice   praška za pecivo
1 kašičica   soli
4   jaja
1.5 šoljica   ulja
2 dl   kisele pavlake
1 ili 2   veze zelja (jedna veća ili dve manje)
malo   susama

Priprema
Zelje oprati. Iseći dršku, pa levu i desnu stranu preklopiti i po dužini iseći na pola. Treba da budu dugačke trake. Tako će testo dobiti lepe šare iznutra, a i interesantnu, neravnu gornju površinu.
Od ostalih sastojaka umesiti testo (samo sjediniti varjačom).
Umešati zelje i izliti na pleh. Posuti susamom i peći 30-35 minuta na 200°C ili dok ne počne intenzivno da miriše a korica dobije zlatan ton.

Šoljica koja se koristi zaprema 100 ml, malo veća od kafanske šoljice za crnu kafu.

Zbog nedostatka, pavlaku zamenila kiselim mlekom.







jelajelena

Španska proja



Sastojci za 6 osoba3   jajeta
3   šolje kukuruznog brašna
3   šolje pšeničnog brašna
2   šolje ulja
2 čaše (4 dl)   tečnog jogurta
150 g   prevrelog sira
100 g   čajne kobasice ili suvog mesa ili šunkarice salame
2 srednja   kisela krastavca
1   prašak za pecivo
1 kašičica   soli

Priprema
Čvrsto umutite jaja mikserom, dodajte brašno – kukuruzno i pšenično, so i prašak za pecivo, uspite ulje i jogurt i pazljivo promešajte.
Čajnu kobasicu, suvo meso ili šunkaricu salamu iseckajte na sitne kockice, kisele krastavce takođe usitnite i sve dodajte u masu od jaja, zajedno sa prevrelim sirom, koji ste usitnili prstima. Promešajte kašikom, ne mikserom. Ne brinite ako vam se masa čini malo ređom, baš tako i treba da izgleda. Ako je gušće, slobodno razredite sa malo jogurta ili mleka.
Masu uspite u modlice ili podmazanu, četvrtastu tepsiju (ja koristim pleh sa utisnutim formama) i pecite 20-30 minuta na 200 stepeni. Nisam precizna sa vremenom, jer je moja pećnica prejaka, pa se proja ispeče za 20-tak minuta. U "normalnoj" rerni pečenje verovatno traje malo duze. Ipak, ne treba je prepeći, jer će biti suva.
Posluživanje

Sluzi se toplo uz jogurt, kiselo mleko ili već šta volite. Moji gosti je jedu i uz pivo. Ako neka projica prezivi "pustošenje", ja je sutradan ponesem na posao – odlična je i hladna. Ah, da, šolje – navedene u receptu su od jednog decilitra. Meni ispadne 12 komada projica, ali napisala sam da je za 6 osoba, jer će verovatno uzeti najmanje po dve. Dakle – prijatno!

jelajelena

Užička proja sa čvarcima




Sastojci:

* 1,5 kg kukuruznog brašna
* 8 jaja
* 500 g masnog kravljeg sira
* 250 g kajmaka
* 250 g mlevenih čvaraka

Priprema:

1.U brašno dodati lagano umucena jaja, pomiešati i ujednačiti.
2.Dodati sir, kajmak i mlevene čvarke. Posoliti po ukusu.
3.Izliti u pleh za pečenje, ne bi smelo biti debelo.
4.Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 stepeni oko 40 minuta.
5.Može se jesti topla ili hladna.



Facebook   Instagram   Tiktok