avatar_jelajelena

Karamel torta

Započeo jelajelena, Novembar 12, 2010, 04:06:30 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Karamel torta



Potrebno vam je sledeće za jedan biskvit, (kalup promera 20 cm):

3 žumanca
120 ml mleka
1 kasicica ekstrakta vanile
150 g prosejanog brašna
150 g kristalnog šećera
10 g praška za pecivo
prstohvat soli
85 g maslaca sobne temperature, naseckanog na komadiće

Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Pobrašnite kalup za tortu. U posudi lagano promešajte žumanca, 30 ml mleka i vanilu. U ciniji od miksera promešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) i miksajte na laganoj brzini dok se smesa ne ujednači. Dodajte maslac i ostakak mleka, 90 ml. Miksajte na laganoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smesu. Povećajte brzinu miksera i mešajte jos dva minuta. Sastrugajte smesu koja se nakupi na stranicama cinije. Postepeno dodajte smesu jaja, u tri navrata i nakon svakog dobro promiksajte. Smesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta, ili proverite s čačkalicom. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu 10 minuta, pa ga izvadite ga iz kalupa da se do kraja ohladi prije stavljanja kreme. Isti postupak ponovite za još jedan biskvit.



KARAMEL KREMA
220 g smeđeg šećera
200 g belog šećera
250 ml slatkog vrhnja za šlag
pola kasicice soda bikarbone
115 g hladnog maslaca naseckanog na komade

U srednju posudu stavite obe vrste šećera i slatko vrhnje da zakuva, i ostavite da kuva jedan minut. Dodajte sodu i kuvajte još jednu minutu. Pomerite s vatre i dodajte narezani maslac, ali nemojte mešati. Jako je bitno da nakon što stavite maslac ne promešate smesu. Ostavite da se smesa ohladi stavivsi je u posudu sa hladnom vodom, i nakon toga još 90 minuta u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Stavite jedan biskvit na tanjir, premažite ga s oko 1/3 karamel kreme, položite drugi biskvit, pa premažite celu tortu. Pokrijte je i odmah stavite u hladnjak. Tortu sam ukrasila sa karamelizovanim lešnicima tako da sam 100 g šećera otopila na laganoj vatri, dodala 125 g preprženih naseckanih lesnika, dobro promešala i ostavila da se ohladi na pek papiru. Na kraju sam celu smesu usitnila u multipraktiku i obložila stranice torte.



Facebook   Instagram   Tiktok