Torta od ribizla

Započeo jelajelena, Novembar 12, 2010, 04:07:33 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Torta od ribizla



Ovo je jedna jednostavna, brza, sočna i lagana tortica koju njen slatko kiselkasti ukus pretvara iz sasvim obične torte u ne tako običnu i malo posebniju. U voćnim kolačima i tortama volim kombinaciju kiselog i slatkog, a ribizle su se pokazale kao savršen izbor sezonskog voća, a možete koristiti i bilo koje drugo bobičasto voće, kao i višnje i trešnje.

Biskvit x 2, velicina kalupa 23 cm
3 jaja
3 kasike brašna
pola čajne kasicice praška za pecivo
100 ml mleka
3 kasike šećera

Preliv od ribizla
500 g ribizla
100 g šećera
na vrh žlicice cimeta
sok od jednog limuna
100 ml vode
2 kasike gustina + 4 kasike vode

Bela krema
100 g narendane bele cokolade
400 ml vrhnja za šlag
1 šlag fix (ukoliko je potreban)
1 vanilin šećer
Dekoracija
400 ml vrhnja za šlag
mleveni bademi ili orasi
ribizle



Preliv od ribizli
Ribizle očistite, operite i osušite. U posudu na laganu vatru stavite vodu, šećer, limunov sok, kuvajte dok se šećer ne otopi. Dodajte ribizle i cimet i kuvajte na laganoj vatri 10tak minuta.
Gustin promešajte s 4 kasike vode, umešajte u ribizle i mešajte dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se skroz ohladi.

Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180 stepeni. Kalup za tortu pobrašnite. Žumanjke umutite sa šećerom.
Brašno promešajte s praškom za pecivo. Dodajte ga žumanjcima, promiksajte pa dodajte mleko i opet promiksajte. Od belanaca umutite čvrsti sneg i umešajte ga varjacom lagano u smesu od brašna i žumanjaka. Pecite ga cca 15 minuta, probajte čačkalicom. Sve isto ponovite za drugi biskvit, i ostavite da se ohlade.

Bela krema
Vrhnje za šlag umutite s vanilin šećerom, ako je potrebno dodajte šlag fix, ili ako je šlag nezaslađen dodajte šećera po želji. Belu čokoladu fino narendajte i umešajte je u šlag.
Preliv od ribizli podelite na pola, i ostavite dvije kasike sa strane, za tanko premazati gornji biskvit. Prvi biskvit stavite na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu, premažite ga sa pola smese ribizla, nanesite cijelu kremu, pa preko kreme nanesite drugu polovinu ribizli. Stavite na to drugi biskvit, premažite ga tanko sa dve kasike preostalog preliva. Stavite tortu u hladnjak.

Dekoracija
Umutite vrhnje za šlag sa vanilin šećerom i šlag fixom, ukoliko je potreban i premažite cijelu tortu. Na površini napravite valove, a sa strane ju zagladite i obložite mlevenim bademima ili orasima. Posipajte ju ribizlama i grubo narezanom čokoladom. Stavite u hladnjak da se rashladi i poslužite..



Facebook   Instagram   Tiktok