avatar_jelajelena

Rezidba i zaštita vocnjaka

Započeo jelajelena, Novembar 22, 2010, 07:35:10 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena


Slika 1. Struktura rodnih i nerodnih grančica jabuke

a) nerodna grančica, b) trogodišnja rodna grančica sa kratkim rodnim grančicama, c) višegodišnje kratko rodno drvo, d) rodno skladište, e) kratka vita grančica-nerodne grančice iz rodnog skladišta, f) vita rodna grančica. U vegetaciji b1 i b2 prelaz iz lisnih u cvetne pupoljke.


Slika 2. Izgled vođice sa 9 grančica kod jabuke

Struktura: 9 jednogodišnjih grančica a1-a9. Produžnica je bila prekraćena u A1
Rezidba: Pod uslovom da je grančica na srednje bujnom stablom, rezidbom se uklanjaju letorasti: a5, a6, a7 i a9. Izgled posle rezidbe-slika desno.


Rezidba raznih voćnih vrsta koje su prisutne na našem području (višnja maraska, breskva i nektarina, jabuka i dr.) započne kod većih voćnih proizvođača neposredno nakon opadanja lišća, kako bi do početka kretanja vegetacije završili ovu vrlo važnu agrotehničku mjeru.
Zimska rezidba rodnih voćaka kod ostalih voćnih vrsta važnija je nego letnje. Pre rezidbe voćku treba dobro pregledati, uočiti raspored kosturnih grana te odnos rodnih grančica i mladica s vegetativnim pupovima. Sama voćka nam govori gdje, kako i koliko treba rezati. Najvažnije je naučiti uočiti provodnicu od vrha do dna, uočiti primarne kosturne grane od vrha do dna i na njima odstraniti suviše jake grane, narocito one koje rastu uspravno prema unutrašnjosti krošnje, zatim one jednogodišnje izboje pri vrhu kosturnih grana, ali ne produljnice tih grana i kao posljednje prorjeđujemo rodne grančice. Po pravilu se grane odstranjuju do kraja - ne prikraćuju se. Primarne kosturne grane što god su niže moraju biti duze, tako da voćka u cjelini ima izgled trougla Skraćivanje grana se sprovodi tako da se svedu na granu nižeg reda pa se od te grane sve što je naviše odreže. Takvim rasporedom grana omogućujemo osvijetljenost svih dijelova krošnje.

Rezidba se obavlja oštrim voćarskim makazama ako režemo izboje debljine do 25 mm. Deblje grane režemo pneumatskim makazama ili jednostrukim voćarskim testerama

Facebook   Instagram   Tiktok