avatar_jelajelena

Pita sa kiselim kupusom[

Započeo jelajelena, Decembar 03, 2010, 06:56:04 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Pita sa kiselim kupusom

Sastojci
Za nadjev potrebno je:
1 glavica kiselog kupusa
100 gr maslaca
po ukusu mleveni crni biber
Za tjesto potrebno je:
6 solje od 250 ml kukuruznog brasna
100 gr topljenog maslaca
po ukusu soli





odredjena kolicina vrele vode
Za posipanje potrebno je:
200 gr kisele pavlake
2 komada jaja
200 gr topljenog maslaca

Priprema

IZRADA NADJEVA:

Kiseli kupus sitno iseckati. Proprziti na tihoj vatri kiseli dok voda ne ispari. Pobiberiti po ukusu.

IZRADA TESTA:

#Odredjenu kolicinu vode ostaviti da provrije.

U kukuruzno brasno dodati soli po ukusu. Paziti da da se ne presoli, racunajte da je i nadjev slan. Pomjesati.
U brasno napraviti udubljenje. Postepeno dodati vrucu vodu uz stalno mjesanje drvenom kasikom. Dodati onoliko vode da se napravi tjesto koje moze da stoji na kasiku. Tjesto je lepljivo.
Dodati topljeni maslac, pomjesati da se smjesa izjednaci.

IZRADA PITE:

Na podmazanu tepsiju sa maslacem izruciti polovinu tjesta. Tjesto malo posuti topljenim maslacem.
Uz povremeno umakanje prstiju u topljeni maslac prstima poravnjati tjesto tako da se dobije donja kora debljine od 1 cm.*Paziti da ne izgorite prste:.
Dobivenu koru opet poprskati topljenim maslacem.
Na donju koru izruciti nadjev. Pazljivo kasikom poravnjati.
Drugu koru cete izraditi tako sto na poravnjen nadjev izrucite kasiku po kasiku drugu polovinu tjesta. Posuti topljenim maslacem i pazljivo prstima poravnjati koru. Povremeno prste umakati u topljeni maslac.
Dobivenu gornju koru opet poprskati topljenim maslacem.
Kada je kora gotova, prstima malo pritisnete tjesto pocevsi od gornje strane tepsije ka donjoj strani, tako da se dobiju udubljenja na gornju koru. Ovo ponoviti dok ne izsarate cjelu gornju koru.
Pitu peci u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 250 *C. Postepeno smanjiti toplotu rerne.
Pri kraju pecenja izvaditi pitu is rerne, preliti mjesavinom kisele pavlake i jaja.
Vratiti pitu u rernu i dopeci da se smjesa od kisele pavlake i jaja zahvati na temperaturi os 150 *C.
Gotovu pitu izvaditi iz rerne, iseci na kocke i posluziti uz jogurt.


Facebook   Instagram   Tiktok