Glavni meni

Puter keks

Započeo jelajelena, Decembar 17, 2010, 04:57:30 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Puter keks


Potrebni sastojci:

125 g maslaca
200 g kristal secera
3 zumanca
350 g brasna
kasicica sode bikarbone
3 kasike soka od limuna
malo praska za pecivo
2 kasike likera od badema


Priprema jela:


Maslac i secer mutite dok se secer ne istopi. Zumanca, koja ne smeju da budu hladna, dodajte u masu jedno po jedno, pa nastaviti sa mucenjem. Dodajte i ostale sastojke, dobro izmesajte i smesu ostavite u frizider da se ohladi. Potom formirajte kuglice i slozite ih u pleh oblozen papirom za pecenje. Uzmite manju casu, pokvasite joj dno, zatim vlaznu umocite u kristal secer, pa njom pritisnite kuglicu da dobijete plocicu keksa. Postupak ponovite za svaku kuglicu i pecite 12-15 minuta na 160 stepeni.



jelajelena

Buter keksici











Sastojci
za keksice
375 gr. brasna
250 gr. margarina
75 gr. secera u prahu
na vrh noza soli

za glazuru
150 gr. secera u prahu
1 puna kasika margarina
1 kasika vode

i jos 60 gr. bele cokolade za dekoraciju

Priprema
Penasto umutiti margarin i secer u prahu, dodati brasno i malo soli, mutiti mikserom jos malo, manjom brzinom, istresti na sto posut brasnom, umesiti glatko testo i ostaviti ga u frizider najmanje pola sata. Zatim ga rastanjiti na povrsini posutoj brasnom na oko 1 cm. debljine, ne vise, iseci kalupcicem srca, redjati u tepsiju preko papira za pecenje. Testo koje ostane kada se odvoje srca, ponovo umesiti, rastanjiti i ponoviti postupak.
Peci na 150 stepeni oko 12 minuta, paziti da se ne prepeku, treba da ostanu beli.
Ostaviti da se prohlade pola sata i vec moze da se stavlja glazura.

Priprema glazure
Secer u prahu, margarin i vodu ugrejati uz mesanje dok se ne dobije jedna homogena smesa. Toplo prelivati preko keksica. Prelivajte iznad posude u kojoj se pravila glazura, tako se nece rasipati. Kolacici su mali, stavite na jedan noz, prelijte glazurom, zatim ih drugim nozem lagano gurnite na resetku. Kada se prohladi, dekorisati sa istopljenom belom cokoladom u koju se doda 2,3 kapi ulja.
Ostaviti u frizider da se stegne glazura i cokolada.
Od ove kolicine se dobije preko 60 keksica.

Facebook   Instagram   Tiktok