Žerbo kocke

Započeo jelajelena, Decembar 19, 2010, 01:09:10 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Žerbo kocke


Potrebni sastojci:

Testo: 30 gr svežeg kvasca
400 gr brašna
200 gr margarina
1 jaje, 2 kašike šećera, vrlo malo soli
Nadev:200 gr mlevenih oraha
180 gr šećera+ vanil šećer
oko 100 gr pekmez od kajsija
oko 100 gr pekmez od višanja


Priprema jela:


U brašno izmrvite margarin, dodatjte šećer, jaje i kvasac razmrvljen u malo toplog mleka.Zamestite testo, podeliti na 3 dela i ostavti oko pola sata da testo "odmara".
Mlevene orahe izmešajte sa šećero i vanil šećerom.Testo razvaljajte u tri korice prema veličini tepsije.U namazanu i brašnom posutu tepsiju staviti prvu koricu, namažite je pekmezom od kajsija i pospite polovinom izmešanih oraha i šećera, zatim drugu koricu premazati pekmezom od višanja(ako nema može i od kajsija) i pospite preostalim orasima.Poklopite trećom korom i staviti da se peče na temperaturu od 220 C oko 40 minuta.
Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade...  





jelajelena

Neobična žerbo pita

Potrebni sastojci:

250 gr margarina
100 gr šećera
1 dl mleka
450 gr brašna
malo manje od jedne kocke svežeg kvasca
narendana kora od jednog limuna
oko 6 kašika pekmeza
I Fil 200 gr mlevenog maka
1/2 dl vrelog mleka
oko 100-150 gr šećera, malo cimeta
II Fil 1 kg oljuštenih i rendanih jabuka
150 gr šećera, malo cimeta,vanil šećer



Priprema jela:


U mlako mleko izmrviti nešto manje od kocke svežeg kvasca, dodati malo šećera da se kvasac lepo podigne, dodati deo brašna,margarin, šećer, izrendana kora limuna i uz dodatak ostatka brašna zamesiti testo.
Ostaviti ga 15 min da malo odstoji.Za to vreme mleveni mak izmešati sa šećerom, malo cimeta i sve to preliti vrelim mlekom i lepo izmešati.
Kilogram jabuka oljuštiti, izrendati, izmešati sa šećerom.Kada jabuke puste vodu, blago ih rukom pritisnuti i iscediti, dodati cimet po ukusu, po želji dodati vanil šećer, ja sam stavila i 1-2 kašike griza jer jabuke puste vodu.
Testo podeliti na 4 dela, prvi deo rastanjiti u veličinu pleha(ja sam koristila 26x35 ali sam trebala malo manji),staviti je u podmazan i brašnom posut pleh, koricu izbosti malo viljuškom, premazati oko 2 pune kašike pekmeza, dodati polovinu fila od maka, prekriti narednom koricom, namazati opet sa 2 kašike pekmeza, izbosti viljuškom, dodati fil od jabuka, opet dodati treću koricu, premazati sa ostalih 2 kašika pekmeza, dodati drugu polovinu fila od maka.Završiti poslednjom koricom, izbosti viljuškom i peći na umerenoj temperaturi oko 45 min.Od gore po želji može se staviti glazura od čokolade.
Pita je spoj divnih ukusa iako ja nisam stavila glazuru od čokolade...  



jelajelena

Zerbo kocke



Sastojci
250 gr. margarina
pola kockice kvasca
1 dcl. mleka
1 kasikica secera
500 gr. brasna

200 gr. mlevenih orasa
150 gr. secera
10 kasika marmelade od kajsija

75 gr. cokolade za kuvanje
1 kasika ulja

Priprema
U mlako mleko sa secerom staviti kvasac i ostaviti da naraste. Istopiti margarin, dodati mleko sa kvascem i brasno. Umesiti u meko i glatko testo. Podeliti na tri dela. Svaki deo razviti u tanku koricu oko 2, 3 mm. U tepsiju za pecenje staviti prvu koricu, premazati je sa 5 kasika marmelade, posuti orasima koji su izmesani sa secerom, prekriti drugim listom testa, ponoviti postupak sa marmeladom i orasima i staviti treci list testa. Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta.
Topao kolac preliti sa glazurom.

Facebook   Instagram   Tiktok