avatar_jelajelena

Šarena mađarica

Započeo jelajelena, Maj 26, 2011, 07:40:43 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Šarena mađarica

Sastojci
kore
cca 900 g
brašna (pola meko, pola oštro)
10 g
praška za pecivo
3 kom
bjelanca + pola žličice soli
300 g
šećera u prahu
300 g
omekšalog maslaca
300 g
punomasnog kiselog vrhnja
2 žlice
ruma
2 žličice
arome vanilije
za polovicu tijesta,
1 žlica ruma i 30g gorkog kakaa
krema
2,4 l
mlijeka
400 g
šećera
200 g
škrobnog brašna
200 g
oštrog brašna
2 žličice
arome vanilije
4 žlice
ruma
400 g
maslaca
150 g
bijele kuverture
150 g
tamne kuverture + 1 žlica gorkog kakaa
glazura
200 g
tamne kuverture
1 žličica
arome vanilije
7 žlica
ulja ili 1 čašica slatkog vrhnja (200 g)
po želji,
prošarati bijelom kuverturom

Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancima i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje, rum i aromu vanilije, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Podijeliti na dva dijela i u drugi umijesiti gorki kakao sa žlicom ruma. Tijesto će biti meko, sjajno i podatno. Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u hladnjaku. Ja valjam odmah!
2

Lagano pobrašniti silikonsku podlogu i baciti se na posao - prvo valjajte svijetle kore jer će vam one pokazati koliko se tamne moraju peći kasnije. Svaki dio tijesta podijeliti na 4 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tankooo. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po krajevima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 6-7 minuta. Uključite si tajmer za ostale kore kasnije.
3

Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Bijele na bijele, tamne na tamne, opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.
4

Zakuhati čvrstu kremu (obavezno odvojiti barem 700 ml hladnog mlijeka da u njemu dobro razmutite praškaste sastojke), u vruću kremu umiješati rum i maslac, sjediniti. Podijeliti na dva dijela - u jednom otopiti bijelu kuverturu a u drugom tamnu sa žlicom kakaa. Svaki dio kremice podijeliti na 4 jednaka dijela (ja ih stavim u 8 malih zdjelica i svaku prekrijem sa komadićem folije da mi se ne stvori korica). Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... kreće se sa crnom korom i kremom, dalje bijela kora i krema, ... NIJE POTREBNO opterećivati kolač, kore su meke i treba im svega par sati da omekšaju! Ostaviti preko noći u hladnjaku, sutradan glazirati.
5

Za glazuru se svi sastojci otope u MW ili na pari, i glazura se odmah prelije preko kolača. ŽLICOM zagladiti :D i lupnuti o stol da se ravnomjerno rasporedi. Za tridesetak minuta već možete rezati kolač. Preporučam skalpel! Ne ga tražiti u nečijoj radioni :-) već otići do najbliže trgovine i kupiti si jedan samo za kolače. Nije potrebno smarati se niti vrućom vodom, samo skalper dobro očistiti nakon SVAKOG reza. Ja sam velikim (svojim kuhinjskim) ravnalom označila buduće rezove (svaki kolačić mi je 3x5cm) i kasnije prošla skalpelom kroza njih te prošarala otopljenom bijelom kuverturom.

Mislim da je sve jasno :-) Uživajte :-)) :-*
Posluživanje

Za dobru mađaricu su potrebni i kvalitetni sastojci! Ni u kom slučaju u tijesto ne stavljajte margarin, u kremu možete ako vam je to previše maslaca sve zajedno.

Svi sastojci neka budu sobne temperature... moje brašno stoji u kuhinji pa je uvijek rastresito. Prosijte ga barem dva puta, isto kao i šećer u prahu...

I još nešto - ako se pribojavate količine - s pravom se pribojavate!! :D Ovo je za velike obitelji i posebne prigode. Slobodno si prepolovite sastojke, a možete i proračunati na 2/3. Kolač je predivan, izdašan, mmmmekan, pa čak i sočan... reže se savršeno, kao da vam skalper klizi kroz blok maslaca :) I može stajati do tjedan dana... ovi na slici su fotkani nakon 4 dana stajanja, zadnjih dvadesetak komada koje su mi ostavili...!! Svakim danom je sve bolja i bolja.

Izvor (.coolinarika.)

Facebook   Instagram   Tiktok