Jetra, njeni prijatelji i neprijatelji

Započeo jelajelena, Avgust 02, 2011, 12:38:26 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Sta sve voli a sta ne jetra
 




У најновијој серији Би-Би-Си продукције, која се бави анатомијом и функцијом људских органа, јетра заузима посебно место.



Сама величина јетре - она је највећи унутрашњи орган - говори о броју њених улога. Метафора старомодне домаћице која спада с ногу од посла, али и све што не скува данас складишти за сутра, у најбољем смислу представља њен рад.

Јетра обрађује храну, издваја протеине и глукозу из крви, а такође производи и жуч која делује као детерџент за разлагање масти у организму. Јетра је велика чистуница - чисти организам од бактерија, коришћених хормона, лекова и алкохола у крви.

Међутим, њен рад као да се не цени довољно. Данас су се болести јетре и смртност изазвана обољењима јетре удвостручиле. Најчешчи кривац за тај пораст јесте алкохол. У последњих пола века, да узмемо Велику Британију за пример, количина алкохола који се попије двоструко се повећала, а узрок око половине обољења јетре јесте баш алкохол. Процењује се да ће за тридесетак година примарни узрочник цирозе јетре бити гојазност, а не алкохол.

Но, болести јетре споро напредују, тако да промена животног стила много утиче на могућност излечења. Иако је врло отпорна, јетра је угрожен орган: За разлику од болести других органа које имају ране знаке упозорења, болести јетре се развијају у тишини и често се открију у врло касној фази.
Na vreme treba otkriti namirnice koji su nepriljatelji jetre i da upoznajemo priljatelje.
Priljatelji jetre su: med, voće, naročito limun, suvo voće zameniće uspešno beli šećer.Smiruje i poboljšava rad jetre naročito limun koji posebno pročišćava i stimuliše.Treba koristiti nerafinisanu morsku so.Ulje bez hemijskih dodataka koji se efikasno bore protiv holesterola naročito maslinovo ulje pomešano sa limunom odstranjuje pesak iz žučne kese i pročišćava jetru.Poterbno je izmešati sok od jednog limuna sa jednom supenom kašikom maslonovog ulja i dobijenu emulziju piti na prazan stomak 15 minuta pre doručka.Ovo kućno lečenje treba da traje tri nedelje.Sveže i kuvano povrće:šargarepa, cvekla, kupus, artičoke, celer, maslačak, praziluk, beli luk, pročišćavaju žuč i poboljšavaju funkciju jetre.Hleb i testo od integralnog brašna.Prirodna sveža hrana, nekonzervisana će nam pomoći da se oslobodimo otrova.
Nepriljatelji jetre su:
Rafinisani beli šećer čist hemijski proizvod, napada i opterećuje jetru i pankreas.Bez fermenta  teški su za asimilaciju.Bela rafinisana so je drugi čisti hemijski element, rafinisanjem se lišava so svih tih elemenata.Rafinisana ulja, margarin, masti životinjskog porekla škodljivi su za naše zdravlje.Masti životinjskog porekla ubrzavaju izumiranje ćelija jetre.Konzerve i konzervisane namirnice uništavaju hranljivu i biološku vrednost.Beli hleb, testenine, slatkiši su bogati sa veštačkim bojama, hemijskim mirisima, bez vitamina, fermenata i mineralnih soli nema dobrog varenja i neutralizaciju toksina.Na jetru loše utiču  lekovi, alkohol, cigareta.U dodiru sa njim izumire veliki broj ćelija jetre a krvni sudovi postaju krkiji i gube sposobnost za dobru cirkulaciju.Zbog umanjenog dotoka kiseonika i loše ishrane jetra oboleva od raznih bolesti.
Priroda je dobro organizovala stvari:neki znaci obaveštavaju da zdravlje naše jetre popušta.Mi sami možemo da otkrijemo da je naša jetra bolesna.To su sledeći znaci:
"Obložen" jezik i neprijatan zadah iz usta.
Migrena i bolovi u glavi,
Naduvenost i gasovi,
Suviše svetla mokraća,
Nesanica i poremećenost sna,
Mučnina, žuti  ten i pogled koji odaje umor,
Crvene i tamne pege po licu.

Facebook   Instagram   Tiktok