Posne kiflice sa džemom

Započeo jelajelena, Januar 06, 2014, 12:52:40 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena



Posne kiflice sa džemom


Sastojci za testo:
500 gr. oštrog brašna
2 dcl. ulja
2 dcl. piva
malo soli
½ praška za pecivo
i još do 100 gr. oštrog brašna

Za nadev:
150 gr. marmelade

Za sirup:
300 gr. kristal šećera
2 dcl. vode
sok od 1 limuna

Za posipanje:
150 gr. mlevenih oraha
3 kašike šećera

Priprema:

1. Brašno sa praškom za pecivo prosejati, staviti u posudu za mućenje, dodati so, ulje i pivo i mikserom sa mutilicom za testo dobro umutiti.
2. Staviti na pobrašnjanu podlogu i rukama dobro izraditi testo. Testo podeliti na 4 loptice.
(Ja sam dobila testo ukupne težine 900 gr. i podelila na loptice od po 225 gr.)
3. Prvo jednu lopticu razvaljati u krug promera cca 25 cm. i podeliti prvo na 4 dela.
4. Svaki od 4 dela podeliti na još 2 dela i dobije se 16 trouglova.
5. Na svaki trougao na vanjski deo kruga staviti najmanju kašičicu marmelade (Ja sam radila sa domaćom marmeladom od narandže) i uvijati kiflice prema unutrašnjem delu kruga.
6. Tepsiju od rerne premazati margarinom i gusto slagati kiflice u sedam redova po devet komada u redu i jednu staviti gde ima mesta. Postupak ponoviti sa ostale 3 lopte testa. Od ove količine testa dobije se 64 kom. kiflica.
7. Staviti peći u zagrejanu rernu na temperaturu od 170 stepeni (rerna sa ventilatorom – uključen donji grejač i ventilator) i peći 20 min. uz povremeno okretanje tepsije.
8. Dok se peku kiflice napraviti sirup od šećera, vode i limunovog soka, koji treba da se kuva na srednjoj temperaturi 20 min. uz mešanje.
9. Tepsiju sa pečenim kiflicama izvaditi iz rerne i preliti sa pripremljenim sirupom, tako da sve budu prelivene.
10. Nakon 10 minuta okrenuti kiflice da i gornja strana upije sirup.
11. Pustiti kiflice da odstoje u sirupu oko 20 minuta.
12. Mlevene orahe pomešati sa kristal šećerom i u tanjir stavljati po 2-3 kašike te mešavine.
13. Nakositi tepsiju na jednu stranu da se sirup slije i svaku kiflicu provući sa svih strana kroz sirup.
14. Svaku kiflicu dobro namočenu sirupom uvaljati u mešavinu mlevenih oraha i kristal šećera.
15. Kiflice slagati na tacnu za posluženje.
tortekolaci.com

Facebook   Instagram   Tiktok