avatar_Braca

Žvakaća guma

Započeo Braca, Januar 11, 2025, 10:15:01 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Braca





Žvakaća guma ima bogatu i zanimljivu istoriju. U drevnoj Grčkoj, ljudi su žvakali mastiku, smolu drveta pistacija, kako bi osvežili dah i očistili zube. Slično tome, Maje i Asteci su koristili chicle, prirodnu gumenu smolu, za žvakanje. Modernu žvakaću gumu uveo je Thomas Adams sredinom 19. veka. Nakon neuspelih pokušaja da koristi chicle za proizvodnju industrijske gume, Adams je otkrio da je ovaj materijal idealan za žvakanje i počeo je da proizvodi prvu komercijalnu žvakaću gumu "Adams New York No. 1" 1871. godine.

Način izrade žvakaće gume

Današnje žvakaće gume se proizvode od kombinacije prirodnih i sintetičkih sastojaka. Proces proizvodnje počinje mešanjem gumene baze, koja može biti prirodna (kao što je chicle) ili sintetička, sa zaslađivačima, aromama i aditivima. Ova smeša se zagreva i valja dok ne postigne željenu konzistenciju. Nakon toga, masa se seče i oblikuje u listiće, tablete ili loptice. Na kraju, žvakaće gume se hlade, pakiraju i distribuiraju.

Koristi i štete od žvakaće gume

Žvakaća guma ima nekoliko korisnih svojstava. Osim što osvežava dah, može pomoći u smanjenju stresa i povećanju koncentracije. Žvakanje bezalkoholnih žvakaćih guma može neutralizovati kiseline u ustima i smanjiti rizik od karijesa. Međutim, prekomerno žvakanje može izazvati probleme s vilicom i zubima, poput temporomandibularnog poremećaja (TMJ). Takođe, konzumiranje žvakaćih guma sa šećerom može doprineti nastanku karijesa.

Zanimljivosti o žvakaćoj gumi

Žvakaća guma ima razne zanimljive aspekte. Na primer, žvakaća guma je bila sastavni deo vojne opreme tokom Drugog svetskog rata, jer je pomagala vojnicima da se opuste i poboljšaju koncentraciju. Još jedna zanimljivost je da je najduža žvakana žvakaća guma prekrivena hromom trajala neverovatnih 74,2 godine! U novije vreme, žvakaća guma se koristi kao alat u astronautici. NASA je kreirala specijalno dizajnirane žvake koje pomažu astronautima u održavanju oralne higijene tokom svemirskih misija.

Ekološki izazovi i inovacije

Jedan od glavnih izazova žvakaće gume je njen uticaj na životnu sredinu. Sintetičke gumene baze se teško razgrađuju i često završavaju kao otpad na ulicama i u prirodi. Međutim, istraživači i proizvođači rade na razvoju ekološki prihvatljivih alternativa, kao što su biorazgradive žvake. Pored toga, u nekim gradovima se uvode inicijative za reciklažu žvakaće gume, što može doprineti smanjenju njenog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Facebook   Instagram   Tiktok