Glavni meni

Pasulj

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 01:36:07 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

300 g sitnog belog pasulja
1 veća suva kobasica izrezana na kolutove
200 g suve slanine izrezane na kockice
300 g svezeg goveđeg mesa izrezanog na kockice
2 sargarepe izrezane na kolutove
2 glavice crnog luka izrezanog na rebarca
2 češnja sitno iseckanog belog luka
1 kašika masti
1 kašičica aleve  crvene paprike
3 kašike sos od paradajza
1 kašičica šećera
so, biber po ukusu
1 manja vezica svezeg peršuna
Priprema:

Pasulj dobro oprati, naliti vodomi staviti da se kuva 30 minuta. Kuvan pasulj ponovo isprati, ocediti, i ostaviti na stranu. U veću šerpu staviti mast da se rastopi na laganoj vatri. Dodati luk crveni i bieli ,so, biber, meso i dinstati dok meso ne omekša. Dodati slaninu i kobasice i pržiti još par minuta. Dodati alevu papriku i promesati da paprika pusti boju. Dodati sos od paradajza, dobro promesati i naliti sa malo vode. Dodati pasulj i sargarepu dobro promesati i naliti vodom da pokrije sav pasulj.

Ovo treba da se krčka na laganoj vatri oko 3 sata, dok ne postane gusto. Pred kraj kuvanja dodati šećer i sitno naseckan peršun. Pasulj nije potrebno zapržavati. Po želji možete pred kraj kuvanja dodati još dve kašike sosa od paradajza pomesanog sa malo vode, istresti preko pasulja, dobro promesati lll ''' i krčkati još oko 15 minuta.





Čorbast pasulj

Satsojci:
400 g pasulja
2-3 glavice luka
200 g slanine ili 500-600 g suvih kostiju
2 kašičice soli

10-ak zrna bibera
2 lista lovora

2 kašike ulja
2 ravne kašike brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
1/2 kašičice ljute aleve paprike




Postupak:
1. Veče pre kuvanja pasulj potopiti u vodu i ostaviti preko noći. Pred kuvanje isprati pa naliti novom vodom. Staviti da se kuva, kad provri baciti vodu i sipati novu, otprilike 2 litra (?) i vratiti na ringlu.
2. Luk iseckati sitno, dodati pasulju. Ako se koristi slanina - iseći na krupne komade i dodati pasulju. Ako se koriste kosti - u odvojenoj šerpi skuvati prethodno dobro oprane kosti, ohladiti, skinuti meso pa dodati pasulju, a vodu od kuvanja kostiju koristiti za dolivanje. Sipati 2 kašičice soli, 10-ak zrna bibera i lovorov list, pa sve zajedno kuvati na srednjoj temperaturi (3 od 6) oko dva sata uz povremeno mešanje i dolivanje vode ako puno uvri.
3. Na manjem tiganju zagrejati 2 kašike ulja, dodati dve ravne kašike brašna, pržiti kratko, recimo jedan minut. Isključiti ringlu pa dodati alevu papriku i pržiti još 30-ak sekundi (paziti, paprika hoće začas da izgori). Sipati zapršku u pasulj pa kuvati još 15-20 minuta dok se pasulj malo ne zgusne.




Facebook   Instagram   Tiktok