Amir Bukvić - Aristotel u Bagdadu

Započeo Braca, Novembar 03, 2024, 11:07:21 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Braca

Amir Bukvić

Aristotel u Bagdadu

drama o Bagdadu u njegovo zlatno doba u kojem se nazire njegova skorašnja propast

Osobe:

ISAK mladi zvjezdoznanac
SAID svjetski putnik opsjednut svjetlošću i svjetovima u njoj
IBRAHIM dvorski liječnik starog Cara – Isakov i Saidov otac
ESTERA ona koja lijepo tka DJEČAK pamti ono što preci su mu znali
ABRAHAM djed Estere i Dječaka
CAR mladi Car opsjednut Aristotelom
AZRA ona koja lijepo priča
FEYSAL mistični filozof
AZER pjesnik kojem ništa ljudsko nije strano
FARABI matematičar i bivši zvjezdoznanac
BENJAMIN liječnik i prevoditelj
MUZAFAR Carev savjetnik i bivši savjetnik starog Cara

Uvod u dramu

Nisam se držao povijesnih činjenica, a niti sam ih zaobilazio; uzimao sam tek onoliko koliko mi je poslužilo kao pokretač vlastite imaginacije.
Istina je kako je u to vrijeme živio jedan mladi car toliko zaokupljen Aristotelom da ga je znao i usnuti i s njim u snu razgovarati.
Istina je kako je taj car, opsjednut Aristotelom, u svojoj palači okupio ponajbolje znanstvenike, filozofe i umjetnike, a da ih nije pitao za nacionalnost, vjeru, niti boju kože.
Istina je kako je upravo Aristotel povezao u to vrijeme i na tom mjestu osebujne ljude iz različitih zemalja, a posebno Židove i Arape koji su s velikim zanimanjem prevodili i proučavali Aristotela.
Istina je kako su često nailazili na pojmove i riječi čija značenja nisu znali odgonetnuti.
Istina je kako je islamski filozof Averroes (Ibn Rušd), čije je filozofsko učenje bilo oslonjeno velikim dijelom na Aristotela, naišao na dvije nepoznate riječi kod Aristotela: komedija i tragedija - i nije uspijevao proniknuti u bit njihova značenja, a čini se i umro je ne otkrivši to. (O tome je pisao i Borges.)
Istina je i to kako je Aristotel počesto u prijevodima i originalima putovao od Bagdada do Toleda da bi se tek onda udomaćio u Europi.
Istina je kako se malo znani ketman upravo u tom vremenu preobrazio u trajnu instituciju obrane vlastitih misli i osjećaja na Bliskom istoku. (Česlav Miloš u svojoj knjizi Zarobljeni um bavi se ketmanom kao problemom današnjice.)
Istina je da su Mongoli u 13 stoljeću sravnili sa zemljom takav Bagdad, u to vrijeme svjetsku prijestolnicu.
Zapravo, i pored svega gore navedenog, ovo je samo moja predodžba tog vremena u kojem sam počesto pronalazio sličnosti s vremenom u kojem živim, stoga čitaocu preporučam da sve navedeno ostavi po strani i neka se prepusti mašti na volju, jer vrijeme u koje će sad zakoračiti bilo je bogato osebujnom maštom, da nije tako bili bismo siromašniji za Tisuću i jednu noć.

1. SCENA

Isak, Ibrahim, Said

Kuća nadomak pustinje...
Isak sprema stvari... Ulazi Ibrahim...

Prijava/registracija

Facebook   Instagram   Tiktok