avatar_jelajelena

Srneći odresci

Započeo jelajelena, Decembar 29, 2010, 01:43:13 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelajelena

Srneći odresci

Čitajući recept, može vam se desiti da naglo ogladnite. Kada se odlučite da ga spremite, neka vas ne uplaši dužina tog poduhvata jer ćete već s prvim mirisima osetiti veliko zadovoljstvo vredno uloženog truda.[/color]


Sastojci    4 — 6
1 kg    srnećih odrezaka
50 ml    ulja
200 g    luka
50 g    suve slanine
100 g    celerovog korena
100 g    peršunovog korena
150 g    šargarepe
100 ml    pasiranog paradajza Podravka
    peršunov list
1 kašika    Pekmeza od šljiva Podravka
1 žlica    gustina
Za marinadu:
1 kašika    Vegete
2 čena    belog luka
500 ml    belog vina
1 list    lovora
1-2    karanfilića
1 kašika    borovica

Priprema
Vino razredite s 200-300 ml vode i stavite da se kuva. Dodajte lovorov list, karanfilić, borovicu, krupno naseckan beli luk i Vegetu.# Marinadu kuvajte na laganoj vatri desetak minuta, ohladite, a zatim njome prelijte pripremljene odreske. Ostavite ih da se mariniraju na hladnom mestu oko 3 sata.# Nakon mariniranja odreske sa svih strana propržite na zagrejanom ulju. Dodajte narezanu suvu slaninu, naseckani luk, šargarepu i peršunov koren narezan na kolutiće, a celer na ploške. Odreske nalijte mešavinom vina u kojoj su se marinirali i dinstajte u poluotkrivenoj posudi oko 30 minuta.# Nakon toga dodajte pekmez od šljiva koji ste razredili s 2-3 kašike vode, pasirani paradajz i ostatak marinade zajedno sa začinima. Nastavite sa dinstanjem na laganoj vatri oko 40 minuta dok meso ne omekša.# Pred kraj kuvanja umešajte gustin razmućen sa malo vode i kratko prokuvajte.
Posluživanje

Poslužite je posutu peršunom.
Savet

Sveže vrganje možete zameniti s 50 g suvih vrganja, koje ste prethodno potopali u toploj vodi.

Facebook   Instagram   Tiktok