Torta od limuna

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:27:20 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Torta od limuna i malina



Potrebni su Vam sledeći sastojci za biskvit (kalup promera 26 cm).

5 jaja
5 kasika brašna
5 kasika šećera
pola kesice praška za pecivo
50 g maslaca

Krema od limuna
250 ml mleka
4 žumanca
100 g šećera
1 kesica želatina + 5 kasika vode
od jednog limuna sok
2,5 dl vrhnja za šlag
1 šlag fix
1 vanilin šećer

Mousse od malina
300 g malina
1 kesica želatina
4 belanca
2,5 dl vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
1 šlag fix
100 g šećera

Crvene bobice
šećer u prahu
sok od limuna
crvena jestiva boja




BISKVIT
Pećnicu zagrejte na 180 stepeni. Kalup za tortu pobrašnite. Brašno prosejte s praškom za pecivo.Žumanca i šećer izmiksajte i dodajte maslac naseckan na listiće, dobro umutite. Dodavajte malo po malo brašna. Belanca umutite u čvrsti sneg i varjacom ih umešajte u smesu sa brašnom. Gustu smesu iskrenite u kalup i pecite cca 15 do 20 minuta, proverite čačkalicom. Biskvit ohladite, maknite ga iz kalupa, stavite na tanjir na kojem ćete poslužiti tortu i oko njega stavite prsten od kalupa.

KREMA OD LIMUNA
Iscedite sok od jednog limuna. Mleko stavite da vri. Žumanca i šećer penasto izmiksajte. Želatin otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Mleko lagano dolevajte smesi sa žumancima, ali celo vreme lagano miksajte i na kraju dodajte limunov sok. Kad smesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom. Umešajte želatin koju ste otopili na laganoj vatri, ostavite da se smesa ohladi i stavite ju na desetak minuta u hladnjak.
Vrhnje za šlag čvrsto umutite s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i lagano mu
umiksajte kremu od jaja i limuna. Kremu istresite na biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i stavite u hladnjak.

MOUSSE OD MALINA
Maline koje ste oprali i osušili (ako koristite zaleđene, stavite ih u cjediljku da se dobro iscedi suvišna tecnost) i 50 g šećera izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom. Želatin promešajte sa 3 kasike dobijenog pirea i ostavite da stoji 10 tak minuta. Vrhnje za šlag čvrsto umutite s vanilin šećerom i šlag fixom. Belanca umutite na pari ( na skroz laganoj vatri) i dodajte preostalih 50 g šećera, i miksajte ih par minuta na pari, maknite sa pare i miksajte još par minuta. Smesu sa želatinom također otopite na pari ili u posudici na vatri i dodajte ostalom pireu od malina te dobro promešajte. Dodajte pire sa želatinom u umucen šlag, promešajte varjacom i malo po malo dodavajte sneg od belanaca i sve lagano promešajte drvenom varjacom. Iskrenite na kremu od limuna i stavite u hladnjak na par sati ili preko noći.
Nakon što je odstajala, 4 dl vrhnja za šlag čvrsto umutite sa vanilin šećerom i šlag fixom i nanesite na celu tortu.

CRVENE BOBICE
Šećer u prahu prosejte, umešajte limunov sok i malo crvene boje, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite mali vrhić i na pek papir štrcajte male kuglice, ostavite da se osuše i poslažite ih na tortu.



Facebook   Instagram   Tiktok