avatar_jelajelena

Parfe torta od vanile

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:29:41 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Parfe torta od vanile



Podloga
200 g svetlih keksića
50 g otopljenog maslaca

Krema
2 dl mleka
1 štapić vanile
450 ml slatkog vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potrebno, zavisi od vrhnja
2 vrećice želatina
po želji još 100 g narendane bele čokolade

Mleko prokuvajte sa štapićem vanilije, kad zakuva maknite sa vatre, poklopite i ostavite 15 tak minuta zaklopljeno. Procedite ga i ostavite da se ohladi.
U multipraktiku sameljite keksiće, pa im dodajte otopljeni maslac, sve dobro sjedinite i malo više od pola smese utapkajte rukama na dno kalupa. Ja sam samo prsten od kalupa stavila na tanjur, dakle bez dna i stavila smrvljene keksiće. Koristila sam kalup promjera 20 cm, naravno može bilo koji kalup, torta će onda biti niža, tako da možete povećati smjesu kreme i keksića, a i ne morate.
Želatin otopite sa 10 kasika vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Vrhnje za šlag čvrsto umutite sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i na kraju dodajte šećer u prahu.
Želatin lagano zagrejte da se rastopi pa ga umešajte u mleko koje se ohladilo. U umuceni šlag polako sipajte mleko, celo vreme lagano miksajući dok smesa ne bude jednolična.
Po želji možete dodatno umešati 100 g bele čokolade, sitno narendane.
Pažljivo i polako iskrenite kremu na sloj keksića kako se ne bi napravila rupa na podlozi ili da se keksići ne promešaju s kremom. Posipajte ostatkom smrvljenih keksića po površini i stavite u hladnjak preko noći. Idući dan pređite oštrim nožem oko ruba kalupa, skinite prsten i poslužite.
Belu čokoladu možete, a i ne morate staviti, ja sam radila jednu sa čokoladom i jednu bez, i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja, tako da niti u jednom slučaju nećete pogrešiti. Torticu možete raditi i u pravougaonom plehu kao kolač, i poslužiti sa svežim voćem.



Facebook   Instagram   Tiktok