Čokoladna torta

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 11:45:38 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Čokoladna torta



Sastojci

za biskvit
75 g tamne čokolade
150 ml mlijeka
75 ml slatkog vrhnja
250 g brašna
175 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

za kremu
120 g tamne čokolade
90 ml čvrstog jogurta
200 g šećera u prahu
200 ml slatkog vrhnja

za ganache
225 g čokolade za kuvanje
250 ml slatkog vrhnja



Postupak

za biskvit
Čokoladu stavite u posudu debljeg dna, dodajte joj mleko i slatko vrhnje pa je otopite na laganoj vatri.
Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom dok ne postane kremast.
Dodajte jedno po jedno jaje te svako dobro umešajte u smesu od maslaca.
Prosejte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa dodajte maslacu.
Sve dobro izmešajte te na kraju dodajte otopljenu čokoladu.
Ja sam nakon ovog smesu podijelila na dva jednaka dela i pekla dvije odvojene kore u kalupu promjera 22 cm.
Svaku sam pekla u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko pola sata.

za kremu
Čokoladu otopite na laganoj vatri u posudi debljeg dna ili nad parom.
U otopljenu čokoladu mešajte jogurt i šećer u prahu i ostavite da se dobro ohladi i stisne.
Kad je krema hladna umutite slatko vrhnje u čvrst šlag pa mu dodajte kremu od čokolade i nastavite miksati da se sastojci prožmu.



za ganache

Čokoladu slomite na komadiće i stavite u ciniju.
Zagrijte 250 ml vrhnja do vrenja pa njime prelijete čokoladu.
Dobro izmešajte da se čokolada dobro otopi.
Ostavite hladiti kremu prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru.
Hladni ganache izradite mikserom prije nego ga nanesete na tortu.
slaganje
Stavite prvu koru u kalup s odvojivim stranicama.
Na koru nanesite svu kremu od čokolade i jogurta.
Prekrijte je drugom korom.
Dobro ohladite tortu prije nego je izvadite iz kalupa.
Ohlađenu tortu premažite ganache kremom.



Facebook   Instagram   Tiktok