avatar_jelajelena

Štuka-Priprema i Pečenje

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 03:28:05 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Štuka-Priprema i Pečenje



Štuka je riba nizijskih voda, reka, jezera i bara.One su mi omiljene i najukusnije.

Kupujem ih sveže od pecaroša koji ih hvataju na blinker.

Evo moj način za ukusnu pripremu.

Potrebno je :

oko 2kg štuke-očišćene.

brašno,aleva paprika,so

mast i ulje za pečenje.

Kako je štuka riba sa mnoštvom sitnih kostiju,retko kada je pečem deci za jelo.Ali na ovako spremljen način i kada su u pitanju manje štuke,mogu i deca da jedu.Pod uslovom da im vi čistite.

Najvaznije je ribu oštrim nožem iseči na što bliže rezove.Ne kao kada pripremate neku drugu vrstu.




Uhvatite ribu za mesto gde joj se nalazila glava i laganim pokretima pravite rezove-tik jedan do drugog.

Isecite je na komade.



Dobro posolite.

Pripremite smesu od brašna i aleve paprike.Ja obično koristim 1:1 srazmeru.Tako riba ima lepšu boju kada se ispece.




Uvrljajte svako parče,podjednako i sa jedne i sa druge strane.

U tiganj zagrejte mast.Ja uvek kada pešem ribu dodam i malo ulja.Mada možete koristiti i samo ulje ili samo mast.




Kada je mast zagrejana,tiganj skinite sa vatre i stavljajte komade ribe.

Oprezno da se ne biste ispekli.




Nakon odredjenog vremena preokrenite na drugu stanu.



Pečenu ribu odložite na kuhinjski ubrus da upije mast.

Poslužite uz Krompir Salatu



koju će te napraviti ovako:

· 1-2 kg roze krompira
· so
· biber
· praziluka po ukusu,2-3 srednje velicine ili 2-3 glavice crnog luka
· 200 ml kuvane vode
· 3 kašike sirćeta
· 1 kaščicu senfa
· 1 kaščicu šećera
· 5 kašika ulja

Način pripreme:

Oprati i kuvati krompir u posoljenoj vodi oko 20 minuta a zatim izvaditi krompir iz vode, prohladiti i oljuštiti.

Kada se sasvim ohladi, krompir iseći na kolutove (debljine oko 5 mm), posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sitno iseckati praziluk, potom dodati sirće, so, biber i šećer.

Staviti sve zajedno da proključa, skinuti sa vatre i odmah preliti preko krompira.

Ostaviti da upije oko 1 sat. Preliti uljem i pažljivo promešati da krompir ostane ceo.

Prijatno!!!

Facebook   Instagram   Tiktok