BOUILLABAISE 3

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 03:40:30 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

BOUILLABAISE 3

Sastojci za 6 porcija
jedna škarpina oko 700 gr
jedan kokot oko 1000 gr
jedan ugor oko 300 gr
6 većih škampi
12 dagnji
3 veća paradajza
2 luka
4 čena belog luka
5 kašika maslinovog ulja
jedna šargarepa
peršun
kriška celera
jedan poriluk
2 grančice timijana
2 listića žalfije
jedno žumance
so i papar
1 ili 2 cela hleba

Priprema
Ribu očistiti i odrezati glave i repove i to staviti u lonac sa 3 l vode, dodati timijan i žalfiju, posoliti i kuvati 1 sat da se sve dobro skuva. Supu procediti u neku posudu. Tela ribe izrezati na veće komade. U međuvremenu narezati luk na pola pa na kriške. Ostalo povrće takođe narezati na kriške, a beli luk usitniti i sve to propržiti na maslinovom ulju. Dodati paradajz koji smo prethodno ogulili i narezali na što tanje kriške i još malo propržiti. Dodati ribu i prodinstati 10-15 min. Prethodno smo očistili dagnje i isprali škampe i dodali ribi. Sve to treba zaliti onom supom od glava i pustiti da se kuva 15 min. Kad se supa malo odstoji nakon što smo je kuvali u nju umešati žumanac. U međuvremenu izrezati hleb na kriške i propržiti ga u vrućoj pećnici par minuta. Servirati u malo većim tanjirima uz prepečeni hleb. Može se jesti supa posebno sa povrćem, a riba sa posebno pripremljenim umakom.

Sastojci i priprema umaka:
4 čena belog luka,
prstohvat soli
2 ljute crvene papričice
2 kriške belog hljeba
jedno žumanac
250 ml maslinovog ulja

Oguljeni beli luk zajedno sa soli dobro izgnječiti. Očistiti papričice od semenki i zajedno sa belim lukom napraviti pastu. Hljeb usitniti i dodati ga pasti. Žumanac izmešati sa maslinovim uljem ali kap po kap kao za majonez i sve posle sjediniti u jednu masu. I to bi bilo sve.




Facebook   Instagram   Tiktok