avatar_jelajelena

Krompir salata

Započeo jelajelena, Oktobar 22, 2010, 04:30:01 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jelajelena

Krompir salata

Ovo je moja omiljena krompir salata!

Sastojci
6 osrednja kromprira (skuvana u ljusci, zatim oljuštena i seckana na kocke)
1 i po šolja majoneza
1 kašika sirćeta
1 kašika senfa
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1 osrednji iseckani crni luk
4 tvrdo-kuvana i iseckana jaja

Priprema
Pomešati majonez, sirće, senf, so i biber u staklenoj ili plastičnoj činiji. Dodati krompir i luk. Pažljivo promešati. Dodati jaja. Staviti u frižider da stoji oko 4 sata.






Krompir salata 3

Ovako ja pravim krompir salatu i služim je uz ribu.

Sastojci
1 kg krompira
1 luk crveni (ljubičasti ljepše izgleda a može i obični crveni)
1 mrkva
1 kisela jabuka
3-4 kisela krastavca
1 šaka kukuruza iz konzerve
svježa paprik (ko voli)
malo peršuna
maslinovo ulje
so
sok od limuna

Priprema
Krompir dobro oprati i skuhati.
Kad se ohladi, oguliti i isjeći na šnitice
Luk isjeci na šnitice, mrkvu (svežu) izrendati, jabuku oguliti i isjeći na kockice i krastavce takode na šnitice.
Dodati kukuruz, sitno isjeckan peršun, maslinovo ulje, so i sok od limuna (toliko koliko želite da je kisela salata).
Ko voli, može tanko narezat i svježe paprike.





Krompir salata  4

Ovu salatu spremam često, kao prilog za meso. Već napravljena, (treba da prenoći na hladnom), sutra samo dodajte pileće belo meso, punjeno sirom uz nju. Jako je ukusna, jednostavna, lepo izgleda na tanjiru. Puno puta je servirana uz sve vrste mesa sa roštilja. Ako nemate sveže listiće spanaća možete zameniti smrznutim. Dobro oceđen.

Sastojci za 6 porcija
1 kg obarenog krompira (u ljusci) ohlađen, isečen na krugove
4 pečene parike veće (2 žute, 2 crvene)
Dresing tj. preliv :
2 dl ulja od masline (ako mislite da je mnogo smanjite na 1,5 dl)
150 g listića spanaća
50 g peršuna
1/2 dl vinskog-belog sirćeta
3 čena belog luka
2 kašike soka od narandže
1 kašičica senfa (francuskog Dižona ako ima)
2 kašičice soli, na vrh noža šećera

Priprema
Paprike isecite na veće kocke, sve sastojke za dresing, izmiksajte u mikseru, blenderu, štap-mikserom, šta imate od ovoga. Važno je da bude lepa glatka, kremasta masa. Pomešajte krompir sa dresingom, dodajte papriku. Promešajte još jednom, pa stavite u frižider da prenoći. Ova salata može da stoji 3-4 dana u frižideru, zato sam vam dala veću meru. Kada se već pravi, da se racionalno iskoristi vreme, materijal. Vi prepolovite meru ako želite.






Krompir salata sa lukom


Sastojci za 2 porcije
1 kg krompira
3 glavice crnog luka
so
malo ulja
malo sirćeta

Priprema
Krompir zajedno sa ljuskom operite i stavite da se kuva. Kada je krompir kuvan, oljuštite ga i isecite na kolutove. Stavite krompir u činiju, luk isecite na tanka rebarca, dodajte ulje, sirće i malo posolite. Ostavite salatu da malo odstoji na hladnom.

Prijatno!



Krompir salata sa prazilukom

Sastojci za 3 porcije
600 g mladog krompira (itan)
150 g praziluka
80 g luka (crveni)
30 g peršuna
kisela pavlaka
sirće, ulje maslinovo ili obično
so, biber
(senf)

Priprema
Krompir kuvati oko 20 minuta, prohladiti ga da bude mlak i iseći na kolutiće.
Praziluk i luk iseći na kružiće.
Peršun sitno iseći i sve zajedno sa začinima i pavlakom promešati.
Bitno je u svemu da kada se sve promeša bude softano, jer tada krompir počinje da upija sos.
Po ukusu može i kašika senfa.




Krompir salata sa slaninom

Sastojci
krompir
slanina (samo crveni deo)
crni luk
sirće
ulje
so
biber
peršun

Priprema
Skuvati ceo krompir sa ljuskom u vodi koju u smo dodali vegetu.
Skinuti ljusku sa krompira dok je vruć (lakše se skida) i iseći ga kao čips, samo deblje.
Ispeći kocke slanine (ne puno pečeno) i preliti krompir slaninom i vrelim uljem od slanine.
Dodati luk (isto sečen kao čips samo puno tanje, može i ribani).
Začiniti biberom, solju, uljem i sirćetom.




Krompir salata u senf-majonezu

Potrebni sastojci
1kg  krompira (oko 6 ravnomjerne veličine), neoljušten
3 jaja, na sobnoj temperaturi
3 mlada luka, zeleni dio, tanko narezan
1/3 šalice usitnjenog luka vlasca
Sol i crni papar svježe samljeven

Senf-majoneza
2 jaja žumanca
1 kašika senfa, preporučen Dijon mustard ili po okusu
1 kašika svježeg limunova soka
1 češanj češnjaka, grubo sjeckani
125ml (1/2 šalice) maslinovog ulja
Sol i crni papar svježe samljeven


Način pripreme

Stavite krompir u veliki lonac, pokrijte i prokuhajte na visokoj toplini. Kad voda počne kipiti skinite poklopac i kuhajte dok krumpir ne bude ala dente. Skuhani krompir procijedite kroz cjediljku i stavite na stranu, da se ohladi..
U međuvremenu, stavite jaja u lonac sa hladnom vodom,a kad voda prokuha kuhajte ih oko 8 minuta. Skuhana jaja ogulite.
Postupak za majonezu:
skuhana žumanca, senf, sok od limuna i češnjak stavite u zdjelu od mješalice za hranu, mješajte dok se svi sastojci ne ujedine. Postupno dodati ulje u tankom mlazu, mješalicom mješajte dok smjesa ne postane svijetla i gusta.Probajte majonezu, začinite sa soli i paprom,po potrebi dodajte malo extra senfa, ako to želite. Pokrijte posudu sa majonezom i stavite u hladnjak dok je potrebno.
Kad je krompir dovoljno ohlađen za obradu, ogulite i izrežite ga na krupnije komade.  
Bjelanca isjeckajte i pomiješajte sa mladim lukom i lukom vlascom.
Ohlađenu majonezu umiješajte u ohlađeni krompir, po potrebi dodajte soli i papra i sve lagano izmješajte.
U zdjelu za serviranje stavite pola krompira,pospite sa polovicom nasjeckanih lukova,poredajte preostali krompir i pospite preostalim lukom.Posuti sa malo extra papra, ako to želite. Na kraju možete posuti sa malo izribane mrkvice,tek toliko da ljepše izgleda.

Ova salata je odličan prilog roštilju i prženju; može se služiti uz janjetinu, govedina, svinjetina, piletine a naročito uz ribu.

Prijatno!


Facebook   Instagram   Tiktok